Anderhalf jaar Bullet Journal: mijn ervaringen

Anderhalf jaar Bullet Journal: mijn ervaringen

06-10-2018 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 6 minuten

Anderhalf jaar geleden las ik een artikel in Flow Magazine over bullet journaling. In het voorjaar van 2017 was dit natuurlijk hipper dan hip. Ondanks dat was ik geïntrigeerd. Ik ben namelijk gek op lijstjes – to do lists zijn mijn favoriet. En vanwege mijn therapie hield ik ook al een dagboekje bij. Het kon toch niet al te moeilijk zijn om die twee te combineren? Van mei 2017 tot september 2018 hield ik dus nauwgezet mijn bezigheden bij. Wat zijn mijn ervaringen? Je leest het in dit blog.

Het artikel in Flow was opgefleurd met foto’s van schitterend geïllustreerde boekjes. Je hoeft maar naar ‘bullet journal’ te zoeken op Instagram of Pinterest om duizenden voorbeelden te vinden.

Een willekeurig screenshot van Pinterest met Bullet Journals: wauw!

Ik moest wel even slikken. Want voor mij hoefde het er allemaal niet zo mooi uit te zien. Gelukkig stelde bedenker Ryder Carroll me op zijn website BulletJournal.com gerust. Het gaat helemaal niet om hoe je journal eruit zien, maar wat je ermee doet. Het effect is veel belangrijker. Toen ik zijn foto zag, kon ik me ook niet echt voorstellen dat hij zelf bij elke bladzijde mooie hand lettering zou gebruiken.

Pre-fab journal of normaal notitieboekje?

Nu ik besloten had om de Bullet Journal-methode uit te proberen, moest ik nog een opschrijfboekej hebben. Ik vond het onzin om een peperduur Bullet Journal te kopen. Ik krijg sowieso vaak jeuk van spullen die voor een specifiek doel zijn bedoeld. Dat had ik vroeger op school al met werkboekjes vol karige invulregeltjes hadden. Meestal schreef ik te veel op, dus dan had ik te weinig plek. En als ik eens een kort antwoord had, ging ik twijfelen omdat het invulvakje veel groter was. Mijn bondige antwoord kon dan toch nooit goed zijn? Afijn. Dat is mijn persoonlijke frustratie.

In de winkel bladerde ik door zo’n pre-fab Bullet Journal. Het ziet er flitsend uit, met mooie voorgedrukte paginaatjes. Een wereldkaart, een vreemd soort diagram waar ik acuut concentratieproblemen van krijg en de standaardindeling. Nee, dit is het niet voor mij.

Misschien niet zo mooi aan de buitenkant, maar wel praktisch.

Gelukkig had ik thuis nog een stapel notitieboekjes van de Hema liggen. Met fijne lege bladzijdes. Daar ging ik wel eerst mee oefenen. Als het bullet journalen dan tegenviel, had ik er niets mee verloren. Scheelt weer.

De eerste stappen zijn altijd moeilijk

De eerste dagen zat ik heel veel op de website van Ryder Caroll. Hoe moet het? Wat zijn de vaste regels? Puntjes of streepjes? En wat is migreren eigenijk en wanneer doe je dat? In eerste instantie zijn mijn journals echt to-do lijstjes. Na een paar weken ga ik mijn sportprestaties bijhouden, en schrijf ik verslagen van plekken waar ik geweest ben. Festivals, musea, optredens: dat is erg leuk om terug te lezen na anderhalf jaar.

De inhoudsopgave uit mijn eerste Bullet Journal.

Voor ik het doorhad, was de eerste maand voorbij. Een beetje teleurgesteld bladerde ik terug. Zo veel had ik niet opgeschreven. Maar het maakte mijn hoofd wel heerlijk leeg. Ik besloot door te gaan.

Precies bijhouden wat ik schrijf

Fast-forward naar het najaar. Ik schrijf al veel meer op in mijn journal. Zo houd ik er precies bij wanneer ik wat moet schrijven en hoe ik dat doe. Het is vrij OCD-achtig, om eerlijk te zijn. Even later komen er ook inspirerende quotes voorbij. Erg leuk om terug te zien wat mij toen bezig hield.

Ik hield alles heel nauwkeurig bij…

Mijn Bullet Journal als spiegel

In het voorjaar van 2018 raakt mijn leven in een stroomversnelling. Dat zie je terug in mijn Bullet Journals. De dagen rijgen zich aaneen met taken en beschrijvingen. Soms is er nauwelijks rust. De methode houdt me echt een spiegel voor. Zo zie ik precies wanneer ik het te druk had. Maar ik had het nooit te druk voor mijn Bullet Journal. Het bullet lijstje wordt steeds meer afgewisseld met korte, dagboekachtige vermeldingen. Aantekeningen over ziekte, koorrepetities en ervaringen staan lukraak tussen de takenlijstjes.

En dan… illustreren!

Hoewel ik het nooit had gedacht, begon ik in juni met illustraties in mijn journal. De schutbladen voor elke nieuwe maand kregen een tekening, net als een gedicht van Mark Twain. Ik moet zeggen, het ziet er een stuk florisanter uit. Ik begin er plezier in te krijgen.

Artwork bij een gedicht van Mark Twain.

Inspiratie voor blogs

Hoogtepunt van mijn dagboek is de vakantie in Frankrijk. Alles wat we bezoeken, beschrijf ik. Het kasteel van Chambord, dat van Chenonceau, wat we eten, wat we doen, waar we wandelen. Natuurlijk geef ik ook mijn mening over wat we zien. Zo zijn de aantekeningen in mijn Bullet Journal de inspiratie voor dit artikel over L’Ile de Machine in Nantes.

Natuurlijk levert mijn Bullet Journal vaker inspiratie op. Dit blog had ik immers niet kunnen schrijven zonder Bullet Journal.

Nog wat meer artwork.

De voordelen van Bullet Journalling

Toen ik begon met Bullet Journalling was ik sceptisch. Hoe kon dit systeem zo goed werken? Na anderhalf jaar heb ik mijn antwoord gevonden. Het werkt omdat het simpel is.

Er zijn een paar regels die handig zijn om op te volgen. Dit helpt je om structuur te houden en ordening aan te brengen in de chaos van ideeën en gedachten.

De rest van de tijd schrijf je zoals jij wilt. Wil je liever geen ellenlange dagboekverhalen in je Bullet Journal? Dan doe je dat toch niet? Ik vind het zelf heel prettig, want het helpt me om gevoelens onder woorden te brengen. En als ik eens een keer wat minder tijd heb, dan pen ik snel wat trefwoorden neer.

Een tweede groot voordeel van het Bullet Journal is dat je to-do list je niet blijft achtervolgen. Als de werkdag voorbij is, sla je het boekje dicht en ruim je het op. Niet vergeten om het de volgende dag weer open te slaan, natuurlijk! Nu kun je met gerust hart gaan koken, sporten of Netflixen. Want je to-do list onthoudt alles wat je moet doen, daar hoef je dus zelf niet meer aan te denken.

Voor ik inga op het derde voordeel moet ik eerst even iets vertellen over mijn familie. Onlangs is mijn Omi overleden, mijn grootmoeder. Ze was 88 jaar en heeft haar hele leven alles nauwgezet bijgehouden. Ze schreef alles in haar agenda op. Die agenda’s zijn nu goud waard voor haar kinderen. Je leest van alles terug over jezelf, maar ook over gebeurtenissen binnen de familie. Een prachtig naslagwerk.

Dit is wat ik nu ook doe met mijn Bullet Journals. Ik houd bij wat ik deed en wat ik op een bepaald moment belangrijk vond. Je ziet hoe je verandert, wat je leert, hoe je groeit. Over een paar jaar is dat leuk en waardevol om terug te lezen.

Quotes die me raakten in september 2018.

Conclusie

Mijn conclusie komt vast niet uit de lucht vallen, maar ik ben erg enthousiast over mijn Bullet Journal. Tegenwoordig ga ik nergens heen zonder opschrijfboekje. Mijn gedachten en ideeën krijgen er een plekje en ik hoef niet meer constant te denken aan alles wat ik nog moet doen. Het helpt me productiever en creatiever te zijn. Daarnaast helpt het me rust te vinden en aandacht te geven aan dat wat belangrijk is. Wat wil je nog meer?

Laura Schoenmakers