Argentinië | Het lied van leven en dood – Marcelo Figueras

Argentinië | Het lied van leven en dood – Marcelo Figueras

07-03-2017 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 4 minuten

Het derde boek in mijn Lees de Wereld Rond leesuitdaging is Het lied van leven en dood van Marcelo Figueras. Het verhaal speelt zich af in Argentinië rond 1984. Ik leer dus ook wat over de geschiedenis van dit Zuid-Amerikaanse land. Maar ondanks dat is het een boek dat diepe indruk op me maakt.

Waar gaat het over?

Het boek begint met een Latijns-sprekende wolf, een reus en een onverwachte ontmoeting. Dat is altijd een goed begin.De hoofdpersoon, de reus Teo, komt terecht in een dorp – Santa Brígida – in het zuiden van Argentinië. Hij leert daar Pat en haar dochter Miranda kennen en vanaf dat moment reizen we met de odyssee van Teo mee. Dat betekent dat we steeds meer leren over Miranda, Pat, Santa Brígida en haar inwoners en de geschiedenis van Argentinië.

Gaandeweg ontdekken we dat Pat best wel wat te verbergen heeft. Ze lijkt op de vlucht te zijn, maar voor wie? Teo wil heel graag weten wat zijn geliefde Pat zo dwars zit dat ze er niet van kan slapen, geplaagd door nachtmerries. Maar zij laat niets los. Tot het noodlot anders beslist.

Naast Pats verhaal ontmoeten we een heel bataljon aan bijzondere, licht bizarre en karikaturale personages uit Santa Brígida. Ze spelen allemaal een rol in de ontknoping van dit verhaal, waar verhalen uit het verleden en het heden samenkomen.

Wat een geweldig verhaal!

Wat heb ik gesmuld van dit boek! Het is magisch-realistisch, dus magische elementen spelen een rol in dit verder realistische verhaal. Een boek dat begint met een Latijns-sprekende wolf is wel magisch-realistisch te noemen, laat ik het daarop houden. Ik houd er wel van als niet alles in een verhaal een verklaring krijgt, het laat veel aan mijn verbeelding over.

Ook in dit boek werd ik getrakteerd op een mysterie. Wie is die Pat en wat heeft ze meegemaakt dat ze is geworden zoals ze is? Die vraag wilde ik wel beantwoord zien. En ja, ik kreeg antwoord – en hoe! Veel andere vragen die tijdens het lezen aan het lijstje ‘Open eindjes’ waren toegevoegd werden ook nog beantwoord. Ik had maar weinig vragen over aan het einde, dus ik sloeg Het Lied van Leven en Dood voldaan dicht – hoewel ik er niet achter kwam wat er uiteindelijk met Pat gebeurde.

Karikaturaal met diepte

De personages in Santa Brígida zijn bijzonder en karikaturaal. Ze deden me erg denken aan de karakters uit de film Big Fish of uit films van Wes Anderson. Zo is er een man – David – die nooit veel zegt, erg stil is. Hij is zelfstandig bouwvakker maar praat niet met zijn opdrachtgevers. Hoe moet dat dan? Soms communiceert hij op een andere manier, via briefjes bijvoorbeeld. Of hij laat zijn vrouw het woord voerenwant zij praat voor tien.

Nog een bijzonder personage is mevrouw Pachelbel. Ze is van oorsprong Duits en is eigenaar van de plaatselijke confiturenwinkel. Een confiturenwinkel, wat geweldig! Welk dorp heeft er nu nog een confiturenwinkel? Mevrouw Pachelbel haat kinderen, dat is het allereerste wat we over haar leren van Miranda, Pats dochter. Maar waarom? En waarom is mevrouw Pachelbel alleen? Is ze wel gelukkig? Gedurende het boek zijn er een aantal gebeurtenissen waardoor we (ook) inzoomen op mevrouw Pachelbel, haar leven en haar houding. En hoe meer we van haar te weten komen, hoe meer ze smelt. Deze transformatie wordt in gang gezet door de komst van Teo, zijn openhartige en vriendelijke manier van doen en de gebeurtenissen in het boek. En nee, ik ga niet verklappen wat er precies gebeurt. Dat moet je zelf maar lezen!

Schrijfstijl

Op sommige moment is de stijl van Het Lied van Leven en Dood lastig te doorgronden, er worden bijvoorbeeld veel metaforen en voorbeelden gebruikt in één zin. Dan krijg je een soort slingerende achtbaanzin waarbij je goed moet onthouden wat je startpunt ook alweer was. Maar als je je hierdoor niet laat afleiden kun je echt genieten van dit boek.

Dialogen zijn direct, met korte zinnen. Personages praten zonder al te veel uit te wijden – behalve Dr. Dirigibus – en af en toe zijn de dialogen echt raar. Maar hoe verder je in het verhaal komt, hoe meer dit soort gesprekken een plekje krijgen omdat je meer van de personages begrijpt.

Omschrijvingen zijn poëtisch en bij vlagen filosofisch. Ik kan wel genieten van dit soort taalgebruik. Ik houd er wel van als een schrijver bloemrijk schrijft, daar zie ik snel mooie beelden bij.

Over het leven

Het Lied van Leven en Dood neemt je mee door alle facetten van het leven. Het zet je aan het denken over je eigen motivaties en relaties. Vooral de levensloop van Pat en de weerslag die dat heeft op haar, haar dochter en haar geliefde, maakt veel emoties bij me los. Eerst vind ik haar afstandelijk en roept ze weerzin op met haar onaardige, directe gedrag. Dan vind ik haar eng en onvoorspelbaar, of meelijwekkend en zielig. Maar ik heb ook om haar moeten glimlachen en werd ik warm van binnen door haar avonturen.

Uiteindelijk is Het Lied van Leven en Dood een verhaal over het leven, de magie van de liefde, van onverwachte vriendschappen en families. Het avontuur en de wijsheden uit dit boek zal ik nog lange tijd met me meedragen. Als je een bijzonder boek wil lezen kan ik je Het Lied van Leven en Dood zeer aanraden!

Boekinfo & bronnen

Gelezen: Het lied van leven en dood. Vertaling van La batalla del calentamiento.

Auteur: Marcelo Figueras

Uitgave: Utrecht: Signatuur, 2009

Land: Argentinië

Laura Schoenmakers