België | Vele hemels boven de zevende – Griet op de Beeck

België | Vele hemels boven de zevende – Griet op de Beeck

21-07-2017 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 3 minuten

De boeken van Griet Op de Beeck waren op een gegeven moment overal. En toch heb ik ze tot nu toe weten te vermijden, niet bewust overigens. Voor mijn Lees de Wereld Rond challenge greep ik eindelijk mijn kans. Ik las Op de Beecks debuut uit 2013: Vele hemels boven de zevende. Het ontroerde, zette aan het denken en was pijnlijk herkenbaar. Mijn review lees je hier, in een gesprek met mijn eigen innerlijke criticus.

Waaraan merk je dat het Vlaams boek is?

‘Ik zie u graag’ – het Vlaamse equivalent van ‘ik hou van u’ – is één van de zegswijzen die in Vele hemels boven de zevende veel gebruikt wordt. In een Nederlands boek zul je dat niet tegenkomen, dus dat is alvast een duidelijk teken dat je een Vlaams boek leest. Het verhaal is doorspekt met dit soort Vlaamse uitdrukkingen en Vlaams taalgebruik.

Zelf houd ik enorm van de Vlaamse taal. Het voert mij terug naar mijn familie en roots in Nederlands-Limburg – ik hoor nog mijn oma ‘lieveke’ en ‘schatteke’ tegen me zeggen.

Let wel, ik vergelijk het Limburgs absoluut niet met het Vlaams! Maar het Vlaams geeft me – net als het Limburgs – het gevoel dat ik thuis ben gekomen. Dat warme gevoel delen de personages in Vele hemels helaas niet altijd.

Vind je het dan een triest boek?

Triest is niet het goede woord. Aangrijpend, ontroerend. Er zitten zeker mooie, warme, scènes in. Maar vaak kon ik me niet aan het gevoel onttrekken dat de personages ongelukkig zijn in hun leven en dat ze daar niks aan kunnen veranderen.

Dat het hun lotsbeschikking is om ongelukkig te zijn, bedoel je?

Daar raakt het wel aan, ja. Ik vind ‘lotsbeschikking’ een wat zwaar woord. Dat suggereert dat je niet zelf de beschikking over je lot hebt en dat hebben de personages in Vele hemels duidelijk wel.

Ze hebben iets te kiezen, maar durven bijvoorbeeld niet te kiezen of houden zichzelf voor dat ze niets te kiezen hebben. Zo durft Elsie niet te kiezen voor haar lief, uit angst dat haar keuze haar gezin te gronde zal richten.

Je hebt het steeds over ‘personages’, zijn er dan meer dan één?

Vele hemels vertelt het verhaal over vijf mensen die met elkaar verbonden zijn. Op de Beeck introduceert de zussen Eva en Elsie; Elsie’s dochter Lou; Jos, de vader van Eva en Elsie en grootvader van Lou; en Casper, de minnaar van Elsie. We volgen de verhaallijn van ieder personage in losse hoofdstukken en krijgen zicht op hun karakter en gedrag.

Centraal thema voor alle personages is het maken van keuzes in hun leven. Kiezen ze voor het leven dat ze willen of laten ze zich leven door hun omgeving? Ik vond het interessant om te zien hoe Elsie, Eva, Lou, Jos en Casper met hun levens worstelen en hoe Op de Beeck hun verhaal vertelt.

Ze gebruikt daarvoor korte zinnen en hoofdstukken waarin veel gereflecteerd wordt op gebeurtenissen. Hierdoor zou je verwachten dat het verhaal vaart verliest, maar dat is niet het geval. Het tempo blijft hoog.

Door de verschillende personages en perspectieven vind ik het wel moeilijk om me compleet te verliezen in de personages. Er blijft dan toch een bepaalde afstand. Desondanks heeft het boek me ontzettend geraakt en aan het denken gezet.

Het ontroerde, zette aan het denken en was pijnlijk herkenbaar?

Vele hemels boven de zevende is geen leuk verhaal. Het gaat over familiebanden en hoe je je leven in eigen handen hebt. Dat je kunt kiezen voor geluk, ook al denk je zelf dat dat onmogelijk is.

Pijnlijk herkenbaar vond ik bijvoorbeeld de scène met de twistzieke familieleden die ruzie maken op de verjaardag van ma. Niet alle familiezaken gaan van een leien dakje, je familie kies je niet zelf uit.

Wat betekent het, Vele hemels boven de zevende?

Vele hemels boven de zevende is het gevoel van Eva toen ze voor de eerste keer een jongen had gekust.

‘Het was fantastisch’. Een intens geluksgevoel. Een geluksgevoel dat voor iedereen is weggelegd, zo luidt de boodschap. Een mooie boodschap om deze review mee af te sluiten.

Geluk is voor iedereen weggelegd, hoe uitzichtloos het soms ook lijkt.

Bron

Gelezen: Vele hemels boven de zevende

Auteur: Griet op de Beeck

Uitgave: 26e druk, 2014, Amsterdam: Prometheus (1e druk 2013)

Land: België

Laura Schoenmakers