Boek | De Zoon van de Verhalenverteller

Boek | De Zoon van de Verhalenverteller

31-08-2020 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 2 minuten

In 80 boeken lees ik de wereld rond. In De Zoon van de Verhalenverteller van Pierre Jarawan reisde ik naar Libanon. Aan de oostkant van de Middellandse Zee wachtte mij in de warme straten van Beiroet een verhaal van verloren vaders, geobsedeerde zonen, verbroken liefdes en hervonden dromen.

De Zoon van de Verhalenverteller draait om Samir, een zoon van Libanese vluchtelingen. Hij en zijn zusje worden beide geboren in Duitsland, waar hun levens zich zonder bijzonderheden afspelen. Tot de dag dat Samirs vader een foto ziet uit zijn tijd in Libanon. Verlangens die hij diep had weggestopt komen naar boven en hij kan niet anders dan zijn gezin achter laten.

Samir blijft vooral met veel vragen zitten. Waarom vertrok zijn vader na het zien van de foto? Hij raakt geobsedeerd door het land van zijn roots, waar hij zelf nooit geweest is. Zijn doel is om naar Libanon te gaan, daar zijn vader te vinden en hem te confronteren met de vragen die hem maar blijven kwellen.

Dit boek bezorgde mij een dubbel gevoel. Enerzijds vond ik de aantrekkingskracht van het land van je roots fascinerend en herkenbaar. Herkenbaar omdat ik twee jaar van mijn jeugd doorbracht in een land dat oppervlakkig gezien wel wat lijkt op Libanon: Oman. Dat zo’n land aan je blijft trekken, ook al woon je al tientallen jaren ergens anders, vind ik heel plausibel.

Anderzijds vond ik Samir geen geloofwaardige protagonist. Alles in zijn leven overkomt hem maar zo’n beetje. Ik miste zijn vuur, zijn passie. Waarom wil hij koste wat koste blijven geloven in het Libanon van zijn vader? Zijn drive had wat mij betreft veel duidelijker mogen zijn.

Verder had het boek veel korter gekund. Vooral het middengedeelte is erg langdradig en lange tijd lijkt er niet echt iets te gebeuren. Daarnaast zitten er wat scènes in het boek die geen functie in het verhaal hebben en waar verder niet op wordt terug gegrepen. Dat zijn van die typische dingen die niet per se in het boek hadden gehoeven.

Omdat ik dus niet laaiend enthousiast ben, heb ik De Zoon van de Verhalenverteller 3 van de 5 sterren gegeven op Goodreads.

Laura Schoenmakers