Boekenjaar 2020

Boekenjaar 2020

06-01-2021 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 2 minuten

2021 is inmiddels zo’n 6 dagen oud. Tijd voor een korte terugblik op boekenjaar 2020. Hoe veel boeken las ik, welke boeken waren dat en wat vond ik ervan? Hierbij mijn 2020 in boeken.

Op Goodreads hou ik bij wat ik lees en deel ik sterren uit. Het overzicht van de boeken die ik heb gelezen vind je door op deze link te klikken.

In totaal las ik 69 boeken. Een productief jaar, al zeg ik het zelf.

Zoals je ziet is mijn smaak in boeken nogal eclectisch. Ik lees chicklit van Jill Mansell, prijswinnend werk zoals Muidhond van Inge Schiperoord en veel van Haruki Murakami. Verder lees ik qua non-fictie alles wat me op een bepaald moment interesseert. Afgelopen jaar las ik onder andere over storytelling (4 titels), over talent (3 titels), zelfhulp (3 titels) en schrijven (4 titels). Ik las 6 boeken met toneelstukken en 2 verhalenbundels.

Ik houd erg van boeken die zich afspelen in Afrika (6 titels) en ben nieuwsgierig naar het Midden-Oosten, Oman in het bijzonder. Ik lees graag boeken van Nederlandse schrijvers, zoals Nicolien Mizee en Marc Reugebrink. Ik laat me graag verrassen door nieuw werk, zoals het boek Waarom We Huizen Bouwen, van Renée Kapitein.

Grootste verrassingen waren Nightingale Point van Luan Goldie, Kintu van Jennifer Nansubuga Makumbi en De Rook Die Dondert van Namwali Serpell. Van deze drie boeken heb ik gesmuld. Omdat ze goed geschreven zijn, omdat ze gaan over mensen en soms een tikkeltje magie bevatten.

Het meest leerde ik van Ja Maar… Wat Als Alles Lukt? van Berthold Gunster. Hij maakte me erop attent dat ik soms ook wat te veel denk in obstakels en hindernissen. Van hem leerde ik denken in mogelijkheden en het positieve te zien. Een vaardigheid waar ik in deze pandemische tijden elke dag de vruchten van pluk.

Ik heb vorig jaar één boek van de bibliotheek geleend dat ik niet heb gelezen. Ik ben erin begonnen, maar het greep me niet. Er werd veel herhaald, de personages voelden plat en er gebeurde niets. Na dertig bladzijden heb ik het dichtgeklapt. Dit was geen boek voor mij.

Op naar het boekenjaar 2021! Welke titels ga ik dit jaar lezen? Volg me op social media en blijf op de hoogte.

Laura Schoenmakers