Bookreview Kintu

Bookreview Kintu

02-11-2020 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 2 minuten

Jennifer Nansubuga Makumbi schreef de roman Kintu. Het gaat over een vloek die vele generaties van een Oegandese clan overspant. Ik vond het een fantastisch boek. En dit zijn de redenen waarom.

Waar gaat Kintu over?

Het boek Kintu speelt zich af in verschillende periodes in Oeganda. Weer een land dat ik van mijn Lees de Wereld Rond-lijst kan strepen. Kintu begint met het verhaal van Kintu, die per ongeluk zijn geadopteerde zoon doodt. Hiermee ontketent hij een vloek over al zijn kinderen en diens kinderen, enzovoort. Hoe zijn nageslacht daarmee omgaat in 2004 ontdekken we in deze roman.

Kintu geschreven door Jennifer Nansubuga Makumbi

Kintu is heel erg goed geschreven

Vaak als ik begin in een nieuw boek, dan duurt het even voordat ik erin zit. De schrijfstijl, het taalgebruik en de structuur zijn in ieder boek weer anders. Dat had ik bij Kintu helemaal niet. Na amper tien bladzijden zat ik helemaal in het verhaal en in de wereld.

De lezer valt gelijk in de actie. Je kunt plaatsen wát er gebeurt en naar deze gebeurtenis wordt ook daarna opnieuw weer terugverwezen, steeds op andere manieren. Dat vind ik heel knap van Jennifer Nansubuga Makumbi.

Kintu gaat over familie

Oeh, een goede familieroman kan ik nooit weerstaan. Een boek vol kleurrijke personages die een langere periode overspant, ik kan me daar compleet in verliezen.

Kintu is precies dat.

De eerste verhalen beginnen in 1750 (pin me er niet op vast) en de laatste vinden plaats in de 2000s. Qua personages moet je als lezer wel beetje opletten. Maar het wordt nooit te ingewikkeld met de hoeveelheid personages. Ze verschillen namelijk genoeg van elkaar. Echt heel goed gedaan.

Magie

Afrikaanse romans hebben vaak een vleugje magie. Dat spreekt me zeker aan.

Ondanks mijn atheïstische houding vind ik het fijn dat er magische rituelen bestaan. Soms zijn er van die dingen in het leven die je niet kunt verklaren. Als reiziger in een nieuwe wereld wil ik graag in die magie geloven.

Een inkijkje in Oegandese cultuur

Eén van de redenen waarom ik zo geniet van dit soort boeken, is omdat ze je meenemen op reis.

Terwijl ik Kintu las, ging Oeganda steeds meer voor me leven. De tradities, de gewoontes, de dagelijkse routines, de tegenslagen, de cultuur, de manier van omgaan met elkaar. Naast een steengoede roman met een spannend verhaal is Kintu dus ook nog eens informatief en leerzaam.

En dat is precies wat een goed boek, wat mij betreft, moet zijn.

Laura Schoenmakers