Bookreview The Starless Sea

Bookreview The Starless Sea

13-01-2020 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 2 minuten

Jaren geleden las ik The Nightcircus van Erin Morgenstern. Ik was gelijk verkocht. Wat een tof boek. Vol gedetailleerde beschrijvingen en fantastische werelden. Hoe blij was ik toen ik las dat er een tweede boek van Erin uit zou komen. Toen hij uitkwam, kocht ik hem direct. Helaas maakte The Starless Sea zijn belofte niet waar.

The Starless Sea is een fantasyverhaal pur sang. Het gaat over een wereld die onder de onze ligt. Een wereld waarin een zee zonder sterren havens opslokt, symboliek een belangrijke taal is en waar een uitgestrekte bibliotheek huist. In deze zin zit gelijk al het probleem van dit boek. Morgenstern heeft er te veel in willen stoppen. Er is geen duidelijke verhaallijn. Het verhaal dat er wel in zit, een liefdesverhaal, is flinterdun en ongeloofwaardig.

Hoofdpersoon is Zachary Ezra Rawlins, student Game Design. Hij leest op een dag in een boek uit de universiteitsbibliotheek een flard van zijn eigen leven. Geïntrigeerd gaat hij op zoek naar de herkomst van het boek. Dat werkt. Het mysterie is de motor van het verhaal. Dan komen er meer boeken en meer personages zonder duidelijke motivatie op het toneel. En dan raakt Morgenstern een beetje de weg kwijt.

De fantastische omschrijvingen zijn gebleven. Die zitten ook in dit boek. Maar ik denk dat het beter was geweest als ze een of twee laagjes minder in het verhaal had gestopt. Perfectie bereik je wanneer je niets meer kunt weghalen, zei Antoine Saint Exupéry al eens. Een eenvoudig verhaal maakt meer indruk dan een verhaal met duizend lagen waar je een onbevredigd gevoel aan overhoudt.

Kortom, jammer dat Morgenstern niet haar sterke punten gehouden heeft. Nu was de verhaallijn in The Night Circus ook al geen sterk punt, maar het is vrij eenvoudig om een goede plot te schrijven. Als Morgenstern een goed plot had gecombineerd met haar grensoverschrijdende beschrijvingen, dan had The Starless Sea waarschijnlijk een bijzondere plek in mijn boekenkast en mijn hart gekregen.

Laura Schoenmakers