China | De meisjes van Sjanghai – Lisa See

China | De meisjes van Sjanghai – Lisa See

20-04-2017 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 3 minuten

Ken je dat? Je leest een boek, kijkt een film of serie en bent helemaal kapot als het verhaal verteld is. Dat gevoel had ik toen ik De meisjes van Sjanghai uit had gelezen. Pfff. Jeeesh. Maar ondanks al het verdriet vond ik het toch een prachtig boek. Treurig, veelomvattend, maar prachtig.

Hoeveel kan een mens verdragen?

De meisjes van Sjanghai vertelt het verhaal van de twee zusjes Pearl en May, die opgroeien in Sjanghai en hun stad plotseling moeten verlaten als er oorlog uitbreekt. Wat volgt is een hele reeks dramatische gebeurtenissen. Ik zat regelmatig met ingehouden adem te lezen – hoe zou het nu weer verder gaan? En ook: hoeveel verdriet en ongeluk verdraagt een mens nog?

Oorlog, vluchten, verkrachtingen, gearrangeerde huwelijken, ziekte, dood, buitenechtelijke kinderen, brandstichting, het opbouwen van een nieuw leven, zelfmoord. Het zit allemaal in deze roman van Lisa See. Als je het zo op een rijtje zet lijkt het te veel. Het verhaal is dan ook veelomvattend en reusachtig, maar of het te veel is laat ik graag aan de lezer over. Ik kon het niet zo goed aan, ik wilde na dit boek heel graag iets luchtigers lezen (Harry Potter & The Cursed Child). Ik wilde graag weten dat er ook mooie, goede, magische, dingen op de wereld zijn naast al dat verdriet.

Vluchteling zijn – je gunt het niemand. Maar toch is het van alle tijden. Het verloren gevoel dat je als vluchteling moet hebben als je in een nieuw land een nieuw leven moet opbouwen is me door dit boek maar al te duidelijk geworden. Alles wat je vroeger in je eigen land hebt opgebouwd is weg, want je bent een ‘buitenlander’, een vreemde. En dat betekent dat je nog minder waard bent dan een hond. Vreselijk onrechtvaardig, maar wel wat de heersende opvatting toen was.

Afbeelding van De meisjes van Sjanghai

De Zussenband

In De meisjes van Sjanghai staat ook de band tussen de zussen centraal. Het vertelperspectief is van Pearl, de oudste zus. De manier waarop zij met alles omgaat is heel anders dan hoe haar zusje May dat doet. Pearl lijkt te berusten in haar lot, weinig kansen te zien en verwijten te maken. Ze komt zuurder over dan May, die meer kansen lijkt te krijgen in het nieuwe land Amerika. Maar is dat echt zo of is het een kwestie van houding?

May lijkt het wel naar haar zin te hebben in Amerika en lijkt er echt wat van gemaakt te hebben, terwijl Pearl de puinhopen van het gezin moet opruimen. Heeft Pearl door de gemaakte keuzes echt minder kansen gehad? Of verwijt ze dat haar zus gewoon graag? Zoals met alle broers en zussen wordt de band losgemaakt en weer aangehaald. Uiteindelijk ontdekken de zussen dat ze elkaar toch echt nodig hebben.

Mooi, maar verdrietig

Door al het verdriet en ongeluk in dit verhaal voelde ik me geradbraakt toen ik het uit had. De roman heeft geen happy end, hierdoor heb ik het verhaal niet prettig afgesloten. Het was een ontzettend mooi, maar ook verdrietig boek. Wie weet ga ik het vervolg ook nog lezen, maar dan laat ik er even wat tijd tussen zitten. Nu is het eerst tijd voor iets luchtigers en leukers.

BOEKINFO & BRONNEN

Gelezen: De meisjes van Sjanghai. Vertaling van Shanghai girls

Auteur: Lisa See

Uitgave: Amsterdam: Prometheus, 2010

Land: China

Laura Schoenmakers