Creatieve hobby: kostuumontwerpen

Creatieve hobby: kostuumontwerpen

24-05-2017 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 3 minuten

Al vanaf het moment dat ik met toneel in aanraking kwam – niet letterlijk! – vond ik het geweldig om me met kostuumontwerp bezig te houden. Hoeveel tekeningen ik wel niet gemaakt heb van jurken, kattenkostuums, flaneerkostuums – hele mappen vol! Ik houd er enorm van om een schets te maken en daar vervolgens in real life een creatie van te maken. Mijn ontwerptalent haalt het bij verre niet bij mijn enthousiasme, maar toch wil ik met liefde drie veelbetekenende creaties van mijn 15e tot mijn 31e levensjaar met jullie delen.

Kostuums Love for Cats?!

Love for Cats?! was mijn eigen fan-gebaseerde variant op de musical CATS van mijn held Andrew Lloyd Webber. Ik ben heel groot fan van zijn werk en ben me erg bewust van de originaliteit van zijn productie. Mijn productie als tiener kun je zien als fan fiction, maar dan in een voorstelling. We hebben er nooit winst mee gemaakt, het was gewoon superleuk om te doen.

Alles zelf doen

Van mijn 15e tot mijn 17e was ik hiermee bezig, gewoon, omdat ik het leuk vond. Voor deze productie deed ik veel zelf, waaronder grime-ontwerp, toneelteksten (samen met Leny Malherbe, mijn lieve Omi), decor, choreografie en het kostuumontwerp. Daarvoor maakte ik ontwerpen en voerde ik het grootste deel van de realisatie ook zelf uit.

Met dank aan mijn moeder die van lycra-achtige stof pakjes naaide – de exacte details verfde ik er zelf op en knoopte ook nog vijf kattenstaarten van gordijntouw en wol. In mijn vrije tijd ging ik op jacht naar beenwarmers en handschoenen midden in de bloedhete zomer – dank, V&D, rust in vrede. Ik wilde dat mijn kostuums zoveel mogelijk op de kostuums uit mijn geliefde musical leken. En al zeg ik het zelf, het is redelijk goed gelukt.

liefde voor mijn personage

Hieronder zie je mijn ontwerp voor het kostuum van mijn eigen personage Dusk. Het hele ontwerp heb ik met liefde gemaakt. Inclusief een fotootje van mezelf als zeventienjarige in een kattenkostuum. 😀

 

Flaneren kun je leren

Naar aanleiding van al mijn kostuumstudies voor The Lord of the Rings, Star Wars, CATS, Holiday on Ice – en ga zo nog maar even door – sprong ik een gat in de lucht toen ik hoorde dat we voor een project op school theatrale kostuums mochten ontwerpen en realiseren. Dat was een kolfje naar mijn hand! Het creatieve proces was van mij, want ik had al ideeën!

Design diva extraordinaire

Ja, ik heb me tijdens dit traject walgelijk misdragen, als een heuse diva: “Nee, mijn ontwerp is het beste, jouw ideeën zijn niks waard.” Heel gênant om daar aan terug te denken, als ik eerlijk ben. Maar wat heb ik genoten van deze opdracht! Hieronder mijn ontwerp en het resultaat.

En nee, de combinatie van geisha’s met Triton’s drietand en indianenpluimen vond niet iedereen zo geslaagd. 🙂 Ik had me laten inspireren door de film Memoirs of a Geisha (prachtige kostuums van mijn heldin Colleen Atwood overigens!). Achteraf had de communicatie in mijn team echt wel anders gekund. Maar toch heb ik er met volle teugen van genoten – een heerlijk project. En van top tot teen een echt Laura-ontwerp!

 

Zilveren eyecatchers

Mijn laatste creatieve-knutsel-kostuum project vond plaats in oktober 2016. Voor de Culturele Zondag editie Zilverfestival was het idee om zilveren eyecatchers te plaatsen op het terrein. Dit zouden paspoppen worden met zilveren jurken/kostuums aan. Nou, daar zou ik mijn creativiteit wel eens op loslaten.

Stardust rockchick en queen maria

Van de drie designs maakte ik er twee, van stevig aluminiumfolie, karton en kippengaas. En tape, heel veel dubbelzijdig tape. De ene is een soort op Bowie’s Ziggy Stardust gebaseerde rockjurk – ik geloof dat er ook een knipoogje naar Queen’s musical We Will Rock You in zit. Het andere ontwerp was wat statiger en bedoeld voor een koningin gekruist met Maria uit the Sound of Music (vooral de bandjes over de schouders). Ik vond ik mijn schetsboek ook nog een ontwerpje voor één van de jurken.

Het blijft hobby

Ik kan erg genieten van het creatieve proces van zo’n kostuum, het materiaal in mijn handen en hoe het totaalplaatje er straks uit gaat zien. Tegenwoordig ben ik minder boos als het creatieve proces toch ergens anders heen gaat dan ik voor ogen had – vroeger kon ik daar ontzettend boos om worden. Ik houd van mooie dingen maken, vooral als er nauwelijks regels zijn. Dit blijft een mooie hobby, waar ik intens van geniet als het weer eens op mijn pad komt.

Laura Schoenmakers