De muziek waar ik bij schrijf

Een koptelefoon
Leestijd: 3 minuten

Muziek geeft leven en inspiratie! Schrijven met ‘herrie’ op gaat beter dan in stilte. Waar ik dan naar luister, verschilt een beetje. De laatste maanden werk ik aan een fantasyroman en ik merk dat mijn muzikale voorkeur nu wel heel anders is dan wanneer ik zakelijke teksten moet schrijven. Het leek me leuk om eens op een rijtje te zetten waar ik naar luister wanneer ik zit te schrijven. Dus hier, in willekeurige volgorde, mijn favoriete schrijfmuziek van dit moment:

Alexandre Desplat

Wat hou ik van filmmuziek! Een van mijn favoriete componisten van dit moment is Alexandre Desplat. Het was vooral zijn begeleiding bij The Imitation Game die me bij bleef toen ik naar de bios was geweest. Maar ook zijn soundtracks voor Philomena, Harry Potter, The Danish Girl en The Grand Budapest Hotel waren om bij weg te smelten.

Hier een muzikaal fragment uit The Imitation Game:

Florence + The Machine

Florence + The Machine ken ik sinds 2009, toen haar debuutplaat uitkwam. Natuurlijk staat die hier in de kast. Ik vind het fijne muziek met een fantasierijk tintje. Perfect dus voor als je fantasierijk schrijft.

Evanescence

Een tikkeltje jeugdsentiment met Evanescence. Ik denk dat ik clips van deze rockband zag op MTv ofzo, want ik kan me herinneren dat ik het album illegaal ging downloaden. Foei! Zou ik nu niet meer doen. Hopelijk hebben ze er wat aan dat ik hun debuutalbum nu zo vaak stream op Spotify.

Blackmore’s Night

Ik heb dus iets met escapisme. Ik hou ervan om – in mijn hoofd – te reizen naar werelden die niet bestaan of niet meer bestaan. En ik hou van verhalende muziek. Tel die twee dingen bij elkaar op en je komt uit bij Blackmore’s Night, een band waarmee Ritchie Blackmore (van Deep Purple) en Candice Night inmiddels meer dan twintig jaar actief zijn. Ze maken een soort middeleeuwse rockmuziek. Ik ken ze van het tv-programma Kopspijkers en was gelijk verliefd.

In mijn tienerjaren was dit één van mijn favorieten:

Hans Zimmer

Vroeger ging ik cd’s lenen in de bibliotheek. Het was 1999, ik was veertien, de film The Gladiator was net uit en ik was verliefd op de muziek van deze grootse film. Dus leende ik de cd van de bieb en ripte die thuis. Foei! Zou ik nu nooit meer doen. In de jaren erna luisterde ik meer en vaker naar Hans Zimmer. Die mega-orkestraties, die spannende instrumenten, die ritmes met Afrikaanse tintjes.

Later ontdekte ik dat Hans ook de componist is van mijn allerfavorietse Disneyfilm ooit: The Lion King. Altijd als ik die muziek hoor, krijg ik kippenvel en moet ik huilen.

De bijzondere video hieronder is van de The Lion King Suite, met de winnende videoclip gemaakt door torrikabe, blijkbaar in het kader van #savetherainforest.

Bijkomend voordeel van dit alles: ik kan dus direct aan een filmsoundtrack horen of hij van meneer Zimmer is.

Within Temptation

Ik kan niet zeggen dat ik altijd al fan was van Within Temptation, Neerlands trots in symfonische metal. Natuurlijk kende ik ze wel. Maar hun albums durfde ik als tiener en student niet te kopen. Bang voor wat mensen dan van me zouden denken. Absurde gedachtekronkel. Gelukkig had ik ooit een huisgenoot die me een gekopieerde cd van WT gaf. Foei! Dat zou ik nu niet meer doen. Sinds januari dit jaar luister ik veel naar deze band en kan zeggen: ik ben verknocht.

Ludovico Einaudi

En dan nu iets heel anders: de muziek van Ludovico Einaudi. Heel sferisch, heel rustig. Veel piano. Soms heb ik ‘s ochtends niet zo’n trek in symfonische metal of bombastische filmmuziek. Dan luister ik bijvoorbeeld een playlist met een Einaudi-mix. Het roept associaties op met herfstige natuur en met espresso’s tijdens het ontbijt. Plus, je bent niet verplicht mee te zingen, omdat het allemaal instrumentaal is.

De filmmuziek van Lord of the Rings

Nog meer filmmuziek. De cd’s van de LOTR*-trilogie heb ik dus allemaal in de kast staan. De echte, geen gekopieerde, geen geripte. Ik vond het zo’n prachtige films dat ik per se de echte cd’s wilde hebben. Daar ben ik stad en land voor afgereisd. Meestal slaagde ik erin ze te kopen in Delfzijl, of all places.

*LOTR = Lord of the Rings

De componist is Howard Shore. Alle drie de soundtracks zijn wat mij betreft briljant. Ze hebben allemaal een eigen sfeer, met thema’s en leitmotiven voor de hoofdpersonages. Ik vind The Bridge of Khazad-Dum uit The Fellowship of the Ring een van de mooiste stukken:

Bijkomend voordeel van dit alles: ik kan dus precies zeggen wanneer Wie is de Mol? weer eens de soundtrack van LOTR heeft afgestoft. Laatste keer was in seizoen 21, in Tsjechië.

De afbeelding bovenaan deze blogpost is gemaakt door C D-X en vond ik op Unsplash.

Misschien vind je ook leuk...