Dromer

Dromer

20-03-2018 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 3 minuten

Mijn deadline nadert met rasse schreden. Dat betekent dat ik in een constante flow van paniek zit. Gaat het wel lukken dit keer? Voldoet de kwaliteit wel? Heb ik goed genoeg mijn best gedaan? En hoewel ik weet dat ik moet focussen – want deze tekst moet echt af vandaag! – blijven er maar halfwilde gedachten in mijn hoofd opdoemen. Dat ik me inbeeld hoe het zou zijn om te schrijven aan een groot toneelstuk. Of dat ik door het bos wandel. Voor ik het door heb is er een kwartier voorbij. Help! Hoe kan ik ontdromen?

Vroeger Op school

Het is 1993. Ik zit op de basisschool, in groep 5. Er wordt gepraat in de klas. Waarover? Geen idee. Mijn gedachten zijn bij het boek dat ik thuis lees. Minoes. Van Annie M.G. Schmidt. Wat zou ik ook graag zo’n poezendame zijn! Lekker visjes stelen en opsmikkelen. Hoewel ik geen vis lust lijkt het me wel lekker als ik een poezendame zou zijn. ‘… Laura?’ Hee, dat ben ik! Iedereen kijkt naar me. M’n klasgenoten, de juf. Maar ik weet nergens van. In paniek kijk ik naar het leerboek op mijn tafeltje. Waar zouden ze het over gehad hebben?

Mijn neiging om weg te dromen is van alle tijden. Ik deed het al op de basisschool, op de middelbare school en nu nog altijd. Van alles heb ik geprobeerd om te ontdromen. Mezelf streng toespreken, tanden erin en doorzetten, even dromen en dan door, even iets anders doen en dan door, een wekkertje zetten. Het mag niet baten. Mijn hoofd vindt gewoon dat er gedroomd moet worden. Maar helaas kan ik daar niet aan beginnen. Toch?

Creatieve denker

Hulp is geboden. Gelukkig is daar Google. Ik type in ‘dagdromen slecht’ en krijg 96.900 hits. Wow! Als ik die allemaal wil lezen heb ik echt geen tijd meer om te dagdromen. Een van de eerste resultaten is een artikel van RTL Nieuws. Het heeft een goede boodschap voor dagdromers als ik. Het is bevorderlijk voor je creativiteit. Ook geeft het je gelegenheid om even diep over dingen na te denken. Daar herken ik mezelf zeker in. Ik denk veel na, vooral over filosofische, antroposofische en psychologische zaken. Al die minder tastbare eigenschappen van de mens. En daar heb ik op school ook al veel over nagedacht. Ik vond het zo leuk om dingen te leren, maar er was op een gegeven moment niets meer te leren. Dus dacht ik na over de natuur, hoe gek mensen zijn, waarom ik rekenen niet snapte, zwemmen na school, mijn lievelingsboek…

gezond of ongezond?

Mijn zoektocht gaat verder. Ik kom terecht op een artikel van 41Magazine. Hier lees ik iets wat me verbaast. Dagdromen kan gezond óf ongezond zijn. Volgens dit artikel houdt gezond dagdromen in dat je nadenkt over bereikbare doelen, recente gebeurtenissen en aanstaande plannen. Dan helpt het dagdromen om creatief te zijn. Ai, daar denk ik dus eigenlijk nauwelijks over na. Hoewel, een deel van mijn tijd wel. Maar het grootste deel van mijn tijd fantaseer ik over van alles en nog wat. Dat helpt dus niet echt om productief te zijn! Hoe kan ik daar nou eens een goede balans in vinden?

Gewoon een Efficiënt brein

Al lezend realiseer ik me dat al dat dromen zo slecht niet is. Het volgende artikel van Famme waar ik op stuit bevestigt dat. Volgens wetenschappelijk onderzoek aan het Georgia Institute of Technology zou het een teken kunnen zijn dat je erg slim en creatief bent. Dat je brein gewoon vrij efficiënt is. Uit MRI-scans zijn duidelijke verschillen gebleken tussen verscheidene hersenen. Interessant onderzoek! Het slaat zeker op mijn brein, want zowel slim als creatief. En snel. Als copywriter moet ik best veel moeite doen om een stapje terug te doen naar het niveau van mijn lezers. Als de rol me eenmaal goed past gaat het me beter af. En kan ik het sneller en beter aan- en uitzetten.

Maar als ik met iemand in een overleg zit is dat stapje terug echt moeilijk. Het gaat me eigenlijk niet snel genoeg, maar ik vind dat zo onaardig om te zeggen. En sowieso, het is mijn probleem en niet dat van mijn gesprekspartner. Zij kunnen niet sneller. Dus ik moet iets langzamer. En omdat mijn brein daar niet altijd zin in heeft kan het zijn dat het zich met een nieuw idee gaat bezighouden terwijl ik zit te praten. Onhandig!

Ontdromen gaat me dus niet lukken. En dat is maar goed ook. Anders zou ik een stuk minder creatief zijn en dat is toch wel een van mijn sterkste punten. Maar soms kan er gewoon niet gedroomd worden. Dan is het zaak om daar op een later moment ruimte voor te scheppen. En dat klinkt als een nieuwe uitdaging!

Laura Schoenmakers