Finland | Familie – Philip Teir

Finland | Familie – Philip Teir

10-07-2017 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 3 minuten

Eén familie. Vader, moeder, twee volwassen dochters. Met elk hun eigen struggles in het dagelijks leven. Philip Teir geeft ons met zijn boek Familie een inkijkje in het leven van de familie Paul – aan de vooravond van de scheiding tussen pa en ma. Benieuwd wat ik er van vond? Lees verder voor mijn review.

meet the family

In Familie reis ik af naar Helsinki, Finland. Op de eerste pagina van het boek krijg ik al direct te lezen dat hoofdpersoon Max van zijn vrouw Katriina gaat scheiden. Ho, stapje terug. Een scheiding? En wat heeft die platgetrapte hamster er mee te maken? Een paar stappen terug. Terug naar november. Waar het verhaal van de familie Paul begint.

Max Paul is sociologieprofessor en gelukkig (nouja, gelukkig?) getrouwd met Katriina – typetje controlfreak, socializer, gek op feestjes, managementfunctie bij het plaatselijke ziekenhuis. Max heeft een ontzettend groot ego. Hij vindt niets fijner dan dat hij mag praten over zichzelf en grijpt dan ook letterlijk élke (ja, elke) kans aan om over zichzelf te vertellen. Als blijkt dat één van zijn oud-studenten journaliste is geworden en hem voor zijn 60e verjaardag wil interviewen ziet hij zijn kans schoon om weer in de publiciteit te komen. Dat de journaliste jong en sexy is helpt ook mee.

Katriina lijkt niet echt gelukkig in haar huwelijk met Max. Begrijpelijk, want wie zou wel gelukkig zijn met zo’n mega-ego als echtgenoot? De keuken die vervangen moet worden staat symbool voor hun huwelijk: zij wil er wel aan werken om het te verbeteren, maar hij wil er geen energie in steken. En, zoals in elke relatie, moet het echt van twee kanten komen.

Eva is de jongste dochter Paul. Zij weet niet wat ze wil in het leven. Heeft zich in een opwelling ingeschreven voor een kunstopleiding in Londen en is tot haar grote verrassing ingeloot. In Londen is ze een beetje losgeslagen. Als ze in haar eenzaamheid wordt benaderd door een studiegenoot en hem afwijst door hem de waarheid te vertellen gaat Eva bij zichzelf te rade: wat vindt ze nou echt belangrijk in haar leven?

Zo ongericht als Eva is, zo doelgericht is haar oudere zus Helen. Jong getrouwd, jong kinderen gekregen en lerares. Voor Helen draait alles om haar gezin – man en kinderen. In haar dagelijkse beslommeringen staat het gezin draaiend houden centraal. Tot haar man een vriendschap ontwikkelt met een andere man en hij meer ruimte voor zichzelf wil.

 

Finse slice-of-life

Dat Max en Katriina gaan scheiden weten we dus al vanaf pagina 1. Geen verrassing dus dat het boek daar naartoe werkt. In aanloop naar de scheiding zien we het hele gezin Paul met elkaar omgaan en zien we waar het schuurt en knelt. Een inkijkje in hun leven.

De verschillende perspectieven van de vier familieleden geven het verhaal diepgang en houden de vaart erin. Teir heeft een prettig schrijfritme en het verhaal klopt. Het thema wordt nergens sentimenteel en de personages zijn heel menselijk, met menselijke tekortkomingen. Eigenlijk gebeurt er maar weinig, maar je wil toch heel graag weten hoe het verder gaat. En dat is best knap.

Klassieke plotwendingen, climaxen en conflict horen niet in een slice-of-life roman. In het boek van Philip Teir zijn deze elementen dan ook niet echt aanwezig. Elk van de vier familieleden overwint wel bepaalde obstakels in zijn of haar leven – en doet waardevolle inzichten op. Maar echte karakterontwikkeling zoals in een klassiek plot komen we niet tegen in Familie.

Voor wie houdt van dit soort familieverhalen en familiedrama’s is dit een heel goed boek. Het is vlot geschreven en zal veel mensen aanspreken. Familie heeft me veel geleerd over schrijven en de opbouw van een roman, maar het raakt me op een of andere manier niet zo. Desondanks heb ik genoten van dit verhaal over een Finse familie.

Bron

Gelezen: Familie, vertaald uit het Zweeds (Vinterkriget: en äktenskapsroman) door Sophie Kuiper

Auteur: Philip Teir

Uitgave: 2015, Amsterdam: Ambo|Anthos

Land: Finland

Laura Schoenmakers