Gelezen boeken januari 2021

Gelezen boeken januari 2021

04-02-2021 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 7 minuten

De eerste maand van 2021 is alweer voorbij. Gelukkig gaat de tijd snel als je leuke, interessante en vernieuwende boeken leest. Een positief effect van de lockdown, al zeg ik het zelf. In deze blogpost deel ik welke acht boeken in januari las. Variërend van fantasy tot realisme en van filosofie tot schrijven.

Deze boeken las ik afgelopen maand

 • Socrates op Sneakers
 • The Name of the Wind
 • Aan Doodgaan Dachten We Niet
 • Schrijven met het Oerverhaal
 • Olive Kitteridge
 • De Doemspreuk Trilogie
 • De Zeemantel & Andere Verhalen
 • Verheven Koninkrijk

Verder ben ik nog aan het lezen:

 • Vuur, aarde, water & lucht – Methode voor Acteren door Helmert Woudenberg
 • Nooit Meer Te Druk van Tony Crabbe

De Mini-reviews – Wat vond ik ervan?

Hieronder vertel ik kort wat ik van een boek vond. Wat raakte me, wat vond ik mooi en sprak het boek me in zijn geheel aan?

Socrates op Sneakers – Elke Wiss

Dit non-fictie boek gaat over praktische filosofie, het voeren van socratische gesprekken in het bijzonder. In Flow Magazine las ik een stukje over Elke Wiss en haar boek. Wat praktische filosofie was wist ik niet, en hoe het socratische gesprek in elkaar zit heb ik ongetwijfeld ooit geleerd op de middelbare school, maar was ik toch weer vergeten. Nu ik deze mini-review maak, weet ik overigens ook niet meer precies wat nu de basis is van het socratisch gesprek, het blijft dus duidelijk minder goed bij me hangen.

Ik vond Socrates op Sneakers 1) erg leuk 2) leerzaam en 3) een slimme titel hebben. Erg leuk omdat het raakt aan mijn interesse in vraaggesprekken en verhalen verzamelen. Leerzaam omdat ik realiseerde dat ook ik vaak gesloten vragen stel met een verkapt oordeel erin. De titel is slim, want allitererend, modern en beeldend. Aanrader als introductie in de materie van het socratisch gesprek.

Koop Socrates op Sneakers bij Bazarow

The Name of the Wind – Patrick Rothfuss

The Name of the Wind is een van mijn favoriete fantasyboeken op dit moment. Ik las het voor de tweede keer. Het gaat over de jongen Kvothe, die zijn levensverhaal vertelt. Klassieke fantasy-ingrediënten als magie, fabelachtige wezens en heldendaden ontbreken niet, maar wat The Name of the Wind favoriet maakt is de menselijke kant van Kvothe.

Veel fantasyromans en -series ontberen namelijk een psychologisch interessante protagonist (de hoofdpersoon). Dat is in dit boek wel anders, omdat het geschreven is in de eerste persoon. Het is precies het soort fantasyboek dat ik zelf zou willen schrijven. Schrijf het boek dat je het liefst zelf zou lezen, fijn motto. 😉

Driedubbele aanrader, juist voor mensen die wat huiverig zijn voor de klassieke epische fantasy als A Song of Fire and Ice van George R.R. Martin.

Koop The Name of the Wind bij Bol

Aan Doodgaan Dachten We Niet – Gerda Blees

Deze verhalenbundel van Gerda Blees gaf ik op Goodreads vijf van de vijf sterren. De vijf belangrijkste redenen:

 1. De titel Aan Doodgaan Dachten We Niet is goed gekozen. In alle verhalen speelt de dreiging van de dood een heldere rol, zonder het expliciet te benoemen. Daarnaast heeft de titel ook iets hoopvols, want aan doodgaan dachten we júist niet.
 2. De schrijfstijl is gestileerd en bij vlagen best wel abstract. Mijn verbeeldingskracht wordt hierdoor 100% geprikkeld, heel fijn.
 3. De beschreven situaties zijn fris, maar toch ook heel herkenbaar.
 4. Blees durft te spelen met perspectieven die veel minder voor de hand liggen.
 5. De dood is een gedurfd thema, want je hebt het gevaar van het macabere en het gevaar van te veel emotie. Beide zitten niet in deze bundel, waarschijnlijk door de gestileerde taal. Blees toont ons, we mogen er zelf wat van vinden. Van sowieso drie verhalen blijven de beelden steeds maar terugkomen, zelfs weken nadat ik Aan Doodgaan Dachten We Niet heb gelezen. Top!

Koop Aan Doodgaan Dachten We Niet bij Bazarow

Schrijven met het Oerverhaal – Eisso Post

Sprookjes, mythen en streekverhalen zijn een rijke bron van inspiratie voor iedere schrijver. In dit deel uit de Schrijfbibliotheek deelt Eisso Post een bloemlezing van soorten verhalen en de personages die de verhalen bevolken. Dit overzicht vond ik persoonlijk het leukste deel van Schrijven met het Oerverhaal.

Verderop pakt Post er nog een aantal voorbeelden bij, zoals de ridderverhalen van Koning Arthur, Harry Potter, Annie M.G. Schmidt, Godfried Bomans en Tolkien. Aan de hand van die voorbeelden noemt hij vuistregels die veel schrijvers al uit het hoofd zullen weten: zorg voor onheilsverwachtingen, maak van je hoofdpersonen geen superhelden en leg niet alles uit. Dat deel is dus weinig vernieuwend. Blij verrast was ik om De Gevleugelde Kat van Isabel Hoving tegen te komen, een van de geliefde boeken uit mijn jeugd.

Jammer vond ik dat het boek incompleet is. De Nederlandse volks- en streekverhalen die Post met ons deelt, vinden hun oorsprong voornamelijk in het noorden en oosten van ons land. Begrijpelijk, als je ziet dat Post in Groningen woont. Maar Nederland bestaat uit meer dan alleen die verhalen, denk aan de mythen rondom de Bokkenrijders in het zuiden van Nederland. Je moet er wellicht langer naar zoeken, maar Nederland heeft op dit gebied zo veel meer te bieden dan enkel Witte Wieven en de reuzen Ellert en Brammert.

Leuke introductie voor wie nog weinig weet over sprookjes, streekverhalen en dergelijke.

Koop Schrijven met het Oerverhaal bij Bazarow

Olive Kitteridge – Elizabeth Strout

Elizabeth Strout won de Pullitzer Prijs met Olive Kitteridge, een roman over het dagelijkse leven in het stadje Crosby in Maine. Ook dit boek gaf ik vijf sterren, vooral omdat het zo ontzettend goed geschreven is.

In de dagelijkse beslommeringen van alle inwoners van Crosby ben ik niet bijster geïnteresseerd, maar des te meer in de psychologische kant. Wat maakt een mens tot mens? Hoe ben je mens?

Dit boek las ik met mijn rol als schrijver in mijn achterhoofd: hoe maak ik een personage geloofwaardig? Om die vraag te beantwoorden, lees ik graag realistische romans, ook al schrijf ik zelf fantastische verhalen.

In Olive Kitteridge komt de mens in al zijn imperfecte facetten voorbij. Intens, soms rauw en soms pijnlijk eerlijk, zoals op Goodreads staat. Daar ben ik het volledig mee eens.

Koop Olive Kitteridge bij Bazarow

De Doemspreuk Trilogie – Cliff McNish

Dit boek staat al jaren in mijn kast (zoals er wel meer al jaren in mijn kast staan), maar sinds een paar maanden roept het me. Dit exemplaar komt uit de bibliotheek waar mijn moeder als bibliothecaris werkte; het is afgeschreven. Werd nagenoeg niet uitgeleend. Mama vermoedde dat het was omdat het als B-boek met deze titel waarschijnlijk te weinig kinderen echt aansprak. Misschien wel. Wie zal het zeggen.

De Doemspreuk Trilogie bestaat uit drie delen en het is dus officieel een kinderboek. Het zit tjokvol actie en de personages hebben weinig diepgang. Toch gaf ik het boek vier sterren. Ik werd namelijk compleet overrompeld door de fantasie van de schrijver. Heksen, tovenaars, verre planeten, kinderen die kunnen vliegen, verdwijnen en transformeren; McNish haalt echt alles uit de kast. En hoe kan ik anders dan een mede-fantast een warm hart toedragen? 🙂

Voor volwassenen leuk om te lezen voor tussendoor, maar beslist geen must. Het boek is helaas niet meer te koop.

De Zeemantel & Andere Verhalen – Nayrouz Qarmout

Oké, eerlijk is eerlijk. Dit boek nam ik mee uit de Bieb omdat ik de omslag zo mooi vond. Sprookjesachtig, blauw. Toen ik las waar de verhalenbundel over ging, was ik dubbel geïntrigeerd. Arabische en Midden-Oosterse culturen fascineren me mateloos. Plus, ik kon de bundel gebruiken voor mijn Lees de Wereld Rond-project: Palestina is inmiddels afgestreept.

Maar man, wat een intense verhalen zijn dit! Niet ieder verhaal gaat over moord, doodslag of terrorisme. Sommige verhalen vertellen over hoop, liefde en leven. Dat vind ik toch de mooiste verhalen. Ze schuren vanwege hun schoonheid in de rauwe werkelijkheid van het constante gevaar. Ik vond het zo mooi en soms zo beeldend dat ik er niet van kon slapen.

Zo relativerend om te lezen over de levens van mensen die, ondanks alles, met hart en ziel houden van hun land.

Koop De Zeemantel & Andere Verhalen bij Bol

Verheven Koninkrijk – Yaa Gyasi

Ik hou van het werk van Yaa Gyasi. Haar debuut Homegoing vond ik heel erg mooi. Een fantastische vorm en een verhaal dat meerdere generaties Ghanezen overspant. Naar haar nieuwste boek was ik dus ook heel benieuwd.

Het eerste wat ik ontdekte: Verheven Koninkrijk is heel anders dan Homegoing. Het gaat over hoe wetenschap en geloof zich tot elkaar verhouden, hoe generaties zich tot elkaar verhouden en hoe je je als immigrant verhoudt tot je moederland. Gifty is geboren in Alabama, maar haar ouders komen allebei uit Ghana. Haar vader keert in haar jeugd terug naar Ghana en ze zal hem nooit meer zien. Haar moeder moet het alleen rooien met twee kinderen. Het is een zwaar leven, toch ligt er voor Gifty een toekomst als neurowetenschapper in het verschiet. Gedreven door haar wil om te begrijpen waarom haar broer stierf aan een overdosis en haar moeder lijdt aan depressies, duikt Gifty dieper in haar eigen geschiedenis en de rol die het geloof daarin speelt.

Ook deze roman is knettergoed geschreven. Realistisch. Zou Verheven Koninkrijk zeker aanraden, vooral omdat het zo goed geschreven is.

Koop Verheven Koninkrijk bij Bazarow

Analyse – Wat hield mij afgelopen maand bezig?

De boeken die ik lees zeggen altijd iets over waar ik me op dat moment mee bezig houd. Daarom probeer ik elke maand ook een korte analyse te schrijven over de persoonlijke reis die ik afgelopen maand heb gemaakt.

In december vorig jaar ben ik begonnen met het schrijven van een fantasyroman. Het idee daarvoor lag al vier jaar op de plank en ik had er voorheen al wat aan geschreven, maar nooit serieus. Helaas liep ik in december al vast omdat ik geen idee had hoe het verder moest. Ik wilde een geloofwaardig fantasypersonage maken, maar hoe deed ik dat?

Ik besloot The Name of the Wind opnieuw te lezen, omdat ik meende te herinneren dat Pat Rothfuss dit boek ook schreef omdat hij een geloofwaardig personage centraal wilde zetten. Daar kon ik wat van leren, dacht ik.

Het eerste idee kwam al gelijk na het eerste hoofdstuk. Als ik er nou een raamvertelling van maakte? Dat vind ik altijd wel sterk. En dan kon ik mijn hoofdpersoon zijn eigen verhaal laten vertellen. Zo zou het minder een klassiek epos worden en meer een levensverhaal, in een fantasiewereld. Dat sprak me wel aan. Inmiddels is het 4 februari en schrijf ik nu al een maand op deze manier aan het verhaal. Ik zit nu op ruim 100 pagina’s.

Zoals ik al een paar keer heb benoemd, zoek ik naar manieren om geloofwaardige personages neer te zetten. De theorie erachter ken ik. Nu zoek ik vooral voorbeelden hoe ik dat doe, een realistisch personage maken, ook al is de setting fantastisch. Veel van de boeken die ik in januari heb gelezen helpen me daarbij.

Oja, soms lees ik iets omdat ik gewoon nieuwsgierig ben, zoals Socrates op Sneakers. 😀

Laura Schoenmakers