Halverwege de wereld!

Halverwege de wereld!

07-07-2017 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 4 minuten

De zon is zijn hoogste punt alweer voorbij. De zomervakantie staat voor de deur. 2017 is alweer op de helft. Dat betekent dat ik ook halverwege mijn Lees de Wereld Rond leeschallenge ben. Ik blik terug op de verhalen die ik afgelopen 6 maanden las.

Stats: Mijn leeschallenge in cijfers

Mijn leesreis bracht me afgelopen 6 maanden van Nieuw-Zeeland naar Canada en van Zimbabwe naar het Verenigd Koninkrijk. In totaal heb ik 11 landen bezocht.

Ik las 17 boeken van 6 vrouwen en 5 mannen, waaronder de 7 boeken in de Harry Potter-reeks. Over het algemeen heb ik dus meer vrouwelijke schrijvers gelezen dan mannelijke.

Mijn leesdoel was om dit jaar meer dan 10.000 pagina’s te lezen. Inmiddels heb ik met de boeken voor mijn leeschallenge 8537 pagina’s gelezen. Die 10.000 pagina’s gaan me dit jaar wel lukken!

Het doel van mijn leesreis is om andere verhalen te lezen dan ik anders zou doen. Daar ben ik tot nu toe erg goed in geslaagd. Het was mijn idee om in ieder geval boeken te lezen van de 6 continenten. Dat is ook gelukt.

Ik koos voor deze boeken:

 

Woorden van wijsheid

Elk boek dat ik heb gelezen brengt inzichten met zich mee. In elk verhaal kan ik woorden van wijsheid vinden. Zo weet ik inmiddels dat het koken van spaghetti een kunst is (De opwindvogelkronieken) en dat je troost kunt vinden in het opschrijven van je verhaal (Het boek van Memory).

Je wil wat je wil (Schitterende ruïnes), ziet onwerkelijke dingen gebeuren in kleine bergdorpjes (Het lied van leven en dood) en ontdekt dat niet iedereen behoefte heeft aan jouw wereldbeeld en belerende belezenheid (De boekenkaravaan).

Elk gelezen boek leert me meer over stijl, taal, verhaallijnen en plot. Ik leer wat me aanspreekt, wat me minder aanspreekt, hoe ik het zelf anders zou doen. Alle boeken inspireren. Op een positieve of negatieve manier.

Schrijven over lezen

Ik wilde deze leeschallenge aangaan vanwege mijn schrijfzin. Het leek me een goed idee om mezelf een leesuitdaging te stellen en daarover te schrijven. Het zouden eerst een soort reviews worden.

Niet alle teksten zijn reviews geworden. Sommige blogs hebben daarom de vorm van een retorisch interview met mezelf. Sommige boeken vind ik zó goed – dan heeft een review weinig zin. Of het moet een opsomming worden van positieve superlatieven. Idee?

Schrijven over iets wat je leuk vindt is leuk. Ik ben gek op lezen en daarom vind ik het erg leuk om te schrijven over wat ik lees. Elke keer als ik boek uit heb kijk ik ernaar uit om de blogs te schrijven – naar woorden te zoeken en de beste vorm en beschrijving te kiezen.

Boeken uitzoeken

De voorpret begint al met het uitzoeken van de boeken. Ik kies eerst een land en zoek daar boeken bij die me wel wat lijken.

Ik houd altijd mijn ogen en oren open voor leuke boeken. Ik vind het vooral leuk als het boeken zijn van nog onbekende schrijvers. Of juist klassiekers die ik nog nooit gelezen heb, want daar kan ik veel van leren.

Nederlandse en Engelse boeken lees ik door elkaar. Ik probeer boeken van Engelstalige schrijvers zoveel mogelijk ook in het Engels te lezen.

De bibliotheek is mijn grootste vriend! Ik zoek bijna dagelijks boeken in de catalogus, reserveer boeken die niet in de collectie zitten en bekijk aanraders. Want als ik zoveel boeken zou moeten kopen, dan was ik inmiddels een fortuin kwijt!

Voor andere aanbevelingen gebruik ik Amazon.com, Bol.com en Goodreads.com. Op Goodreads houd ik mijn gelezen boeken bij en geef ik ze waarderingen.

Een blik in de toekomst

Ik verheug me enorm op de verhalen die ik nog ga lezen. Wat wil ik (o.a.) nog lezen voor de leeschallenge?

 • België | Griet op de Beeck – Vele hemels boven de zevende
 • Finland | Philip Teir – Familie
 • Verenigd Koninkrijk | Nick Hornby – High Fidelity (second read)
 • Verenigde Staten | Colson Whitehead – The Underground Railroad
 • Verenigde Staten | Eowyn Ivey – The Snow Child
 • Mexico | Laura Esquivel – Like Water for Chocolate
 • Frankrijk | Olivier Bourdeaut – Wachten op Bojangles
 • Duitsland | Sasa Stanisic – Nacht voor het feest
 • Spanje | Carlos Ruiz Zafon – Schaduw van de wind (second read)
 • Colombia | One hundred years of solitude – Gabriel Garcia Marquez
 • IJsland | Aan de voet van de gletsjer – Halldór Laxness
 • Chili | Fortuna’s dochter – Isabel Allende
 • Rusland | Anna Karenina – Lev Tolstoj
 • Afghanistan | Khaled Hosseini – A thousand splendid suns
 • Iran | Kader Abdolah – Het huis van de moskee
 • Zweden | Arjen Lubach – Magnus (second read)
 • Australië | Matthew Condon – The trout opera

 

En dan wil ik eigenlijk nog boeken lezen die zich afspelen in Nederland, Griekenland (de Griekse mythen weer eens herlezen?), Egypte, Marokko, overige Arabische landen, Zuid-Afrika en Portugal…

De lijst wordt almaar langer. Ik geloof dat ik mijn leeschallenge maar uitbreid naar 2018. Ik geloof dat er meer boeken op de wereld zijn dan ik in een jaar kan lezen. 😉

Laura Schoenmakers