Iran | Het huis van de moskee – Kader Abdolah

Iran | Het huis van de moskee – Kader Abdolah

16-08-2017 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 3 minuten

Dit boek van Kader Abdolah is recht mijn hart in gevlogen en heeft daar een plekje voor zichzelf veroverd. Onze eerste ontmoeting verliep wat stroef, maar ergens op de helft merkte ik dat de bewoners van het Huis van de Moskee voor me waren gaan leven en dat ik per se moest weten wat er met ze zou gaan gebeuren. Hoe ik het verhaal heb ervaren kun je hier lezen.

Waarom was je terughoudend met het lezen van dit boek?

Met Nederlandse literatuur heb ik een haat-liefdeverhouding. Veel Nederlandse literatuur kon mij als boekenverslinder nooit boeien. De verhalen vond ik maar eendimensionaal en weinig spannend. Dat had ik ook verwacht van Het Huis van de Moskee. Maar ik wilde voor mijn Lees de Wereld Rond Uitdaging wel graag een boek uit Iran lezen, vanwege mijn fascinatie voor Arabische culturen (zie ook de volgende alinea). Dat werd Het Huis van de Moskee. Ik moet ook eerlijk bekennen dat de omslag van dit boek geen directe uitnodiging was om het boek te gaan lezen. Mocht iemand weten waarom de uitgever dit omslag gekozen heeft, ik houd mij aanbevolen voor het antwoord!

Het verhaal raakte je dus?

Ja, enorm! Ik heb zelf als kind twee jaar in een Arabisch land gewoond, in Oman, van ’95 tot ’97. Toen is het Arabische zaadje geplant in mijn hoofd en hart. Mijn fascinatie voor Arabische culturen heeft sindsdien nog meer vaste grond gekregen. Het verhaal van Het Huis van de Moskee raakt me vanwege die fascinatie – het zijn zulke interessante culturen en zó anders dan het Europese leven van alledag. De verschillen, de overeenkomsten, de poëzie, de geschiedenis, de wijsheid, ik kan er geen genoeg van krijgen.

Back on topic! Wat is de rol van het Huis van de Moskee?

Het Huis van de Moskee is de locatie waar het verhaal zich afspeelt. Het huis bindt alle personages. Het verhaal speelt zich af gedurende verschillende decennia en volgt daarbij meer de structuur van een familiekroniek dan van een actie- of personage-gedreven verhaal. De politieke en militaire gebeurtenissen worden beschreven zoals ze – waarschijnlijk – voelden voor Aga Djan: als gebeurtenissen die veel impact hadden maar ook weer voorbij gingen. Daar schuilt veel wijsheid in.

Prachtig en sfeervolle illustratie door M. Gharibi uit Het huis van de moskee – net zo sfeervol als het boek zelf.

Alle personages? Zijn het er zo veel?

Er zijn veel personages in dit verhaal, die vrij plat blijven. In eerste instantie stoorde ik me aan de oppervlakkigheid van de personages omdat ze op deze manier niet echt voor me gingen leven. Ik had het gevoel dat het een verzameling anekdotes was waarbij een rode draad voor mij miste. De verschillende verhalen van de leden van het Huis van de Moskee worden verteld vanuit een alwetend perspectief. Je kijkt dus mee met de handelingen van de personages alsof je naar een film kijkt. Hierdoor houd je afstand. Overigens had ik wel het gevoel dat het verhaal gaandeweg emotioneler werd verteld. Er kwam steeds meer aandacht voor de gevoelens van de personages. Daarmee gingen ze meer en meer voor me leven.

Mooi, zo’n ontwikkeling. Wat is je verder bijgebleven?

Oh, de poëtische omschrijvingen! Het boek is ook een ode aan de taal. Regelmatig staan er gedichten tussen de teksten in. Eén daarvan vond ik zó mooi dat ik hem graag met je wil delen. Hij staat hieronder.

Roezegar ast ke ezzat dehad
Ghah ghar darad
Tjarge bazighar azin bazitjeha besjaar darad
Zo doet het leven
Het speelt met je
Soms heeft het je lief
Soms vernedert het je

Zo mooi en zo waar…

Wat ik erg leuk vind aan het lezen van verhalen uit andere landen is het leren over tradities en andere gebruiken. In Het Huis van de Moskee is dat niet anders. Eén van omschrijvingen die me bij is gebleven is het bestuderen van vogelveren. Deze studies worden als inspiratiebron gebruikt voor het ontwerpen van tapijtpatronen. Heel bijzonder.

Last but not least wil ik deze quote uit Het huis van de moskee nog met je delen:
‘Ons verhaal is afgelopen, maar de kraai heeft zijn nest nog lang niet bereikt.’

Bron

Gelezen: Het huis van de moskee

Auteur: Kader Abdolah

Uitgave: 16e druk, 2007, Breda: De Geus (1e druk 2005)

Land: Iran

Laura Schoenmakers