Italië | Schitterende ruïnes – Jess Walter

Italië | Schitterende ruïnes – Jess Walter

09-05-2017 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 4 minuten

Schitterende ruïnes gaat voor mij vooral over het leven – hoe je leven er uiteindelijk nooit zo uit komt te zien als je ooit dacht. Je maakt je eigen keuzes, je kunt er voor weg blijven lopen, maar uiteindelijk kies je toch, ook als je niet kiest. De mensen die we ontmoeten in ons leven helpen ons keuzes te maken. Sommigen zetten je aan het denken, anderen zetten je aan tot actie, weer anderen houden je een spiegel voor. Al deze mensen passeren de revue in Schitterende ruïnes. Zijn we uiteindelijk wel zelf degenen die de beslissingen nemen? We denken graag van wel. Een vijftal levenslessen uit Schitterende ruïnes.

We willen wat we willen

Iets wat je zó sterk wilt dat het je compleet verzwelgt, je eigen persoonlijkheid wegvaagt: het is wat filmproducent Michael Deane in Schitterende ruïnes drijft. Zulke egocentrische personages als Michael Deane kom je in boeken vaker tegen, maar deze man is in alles gedreven zijn eigen hachje te redden, groter te worden, beroemd, alles om zijn zin te krijgen. Zijn motto is dan ook: we willen wat we willen. Daar kun je met geen mogelijkheid omheen.

Michael Deane wil andermans verhalen alleen om er zelf geld aan te verdienen. Ook als hij daarvoor levens moet ruïneren. Moet je als mens echt zo nietsontziend te werk gaan om te krijgen wat je wil? Om te willen wat je wil? Of is het misschien beter om wat meer rekening te houden met anderen?

Voor mij persoonlijk is het belangrijk om te ontdekken wat je wil, maar je moet niet alles opzij schuiven en als een bulldozer op je doel afstevenen. Met een omweg bereik je dat doel toch wel. Je wil wat je wil, en dat bereik je ook door rekening te houden met je omgeving en anderen.

Detail van de omslag van Schitterende ruïnes

 

Geen keuze maken is ook een keuze

Pasquale laat een meisje achter in Florence dat zwanger is van zijn kind; actrice Dee Moray kiest ervoor om haar kind niets te vertellen over zijn echte vader; Pat Bender kiest nergens voor. Het niet maken van een keuze zorgt er voor deze drie personages voor dat allerlei gebeurtenissen in gang worden gezet. Maar alledrie ontwijken ze vakkundig de zaken die moeilijk voor ze zijn. Moeilijke beslissingen waar je de consequenties niet van kan inschatten, moeilijke gevoelens, moeilijke situaties.

Maakt het niet kiezen je leven gemakkelijker? Of blijft het schuldgevoel je dan maar achtervolgen dat je geen keuze hebt durven maken? Ik weet het wel. Ook de drie personages maken uiteindelijk een keuze om toch voor het gezin te gaan; te vertellen wie de vader van haar kind is; te kiezen voor zijn eerste echte liefde.

Hoewel je absoluut niet weet wat er gaat gebeuren als je ergens voor kiest, een keuze geeft je ook veel rust. De keuzes in Schitterende ruïnes zijn daar goede voorbeelden van. Er valt een last van je schouders, je kiest. Het zoeken en de onrust verdwijnen. Vaak niet geheel, maar de mensen voor wie je kiest zorgen ook voor houvast. Als je kiest voor de onrust verlies je de houvast. En dat gevoel van houvast is heel fijn, zo ontdekt ook Pat Bender.

Kaartje van Cinque Terre in Italië

Plattegrond van Cinque Terre

Laat je lot niet afhangen van een kwaliteitsfilm

Claire Silver werkt als development assistant voor Michael Deane. Het is niet haar droombaan, maar het is een baan in de filmwereld. We leren Claire kennen als een meisje dat keuzes heeft gemaakt die niet zo goed voor haar zijn uitgepakt. Daardoor is ze bang geworden om keuzes voor zichzelf te maken. Ze heeft daar een oplossing voor bedacht: als er vandaag tussen de pitches geen voorstel voor een kwaliteitsfilm zit, dan stapt ze op. En op deze manier houdt ze zichzelf aan het lijntje.

Claire kiest niet, net als de rest van de personages. Ze laat voor zich kiezen, wat haar uiteindelijk toch oplevert wat ze wil. Door niet zelf te kiezen vind ik Claire een personage zonder ruggengraat, maar ik weet ook dat het soms erg gemakkelijk is om anderen voor je te laten kiezen.

Afbeelding omslag van Schitterende ruïnes

Iets levenslang verzwijgen is vooral een last

Dee Moray heeft een geheim. Een geheim dat maar drie mensen kennen. Dat geheim heeft ze haar hele leven verzwegen – wie is de vader van haar zoon? Tot het moment waarop ze haar geheim deelt wordt Dee vanbinnen verscheurd door haar geheim en het effect dat dat heeft op haar zoon. Als ze het uiteindelijk vertelt overheerst vooral de opluchting.

Hoe langer je een gecompliceerd geheim voor je houdt, hoe zwaarder het gaat wegen. Het wordt steeds lastiger om het voor je te houden. Maar iemand in vertrouwen nemen is ook erg moeilijk – kun je die persoon vertrouwen? Toch helpt het delen van je geheim. Al schrijf je het voor jezelf op, probeer het te delen. Het lucht op en geeft rust.

Afbeelding van Cinque Terre in Italië

Cinque Terre in real life

Geluk zit in de kleine dingen

Een wandeling door de Italiaanse heuvels, een kop koffie met de krant, het bijhouden van de tuin. Het zijn niet de grootse dingen des levens, maar doe je het samen met de mensen waar je van houdt, dan geniet je er het meest van. Een mooie wijsheid.

Het is een enorm cliché om deze review mee af te sluiten, maar gelukkige momenten zijn voor iedereen weggelegd. Het leven zit vol ups en downs, iedereen kent gelukkige en minder gelukkige momenten. Iedereen is anders – ik kan je alleen maar gunnen dat je mensen ontmoet die je tot een mooier, rijker mens maken. Pak je spullen, stap op het vliegtuig en ga ze ontmoeten.

BOEKINFO & BRONNEN

Gelezen: Schitterende ruïnes. Vertaling van Beautiful Ruins

Auteur: Jess Walter

Uitgave: Baarn: Uitgeverij Marmer BV, twaalfde druk, 2016

Land: Italië

Bron foto Cinque Terre

Laura Schoenmakers