Laura’s Leesuitdaging voor 2017

Laura’s Leesuitdaging voor 2017

10-01-2017 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 2 minuten

2017 is het jaar waarin ik Laura’s Leesuitdaging aanga! Ik lees veel boeken en herlees met regelmaat ook de boeken die een blijvende indruk op me hebben achtergelaten. In 2016 las ik 33 boeken: van Shakespeare tot Joris Luyendijk, alles bij elkaar goed voor 9466 pagina’s. Helaas heb ik de 10.000 nét niet gehaald. Dus dit jaar ga ik die 10.000 bladzijden wel halen! Hoe ga ik dat doen? Lees het hieronder.

De leesuitdaging

Mijn Leesuitdaging is geïnspireerd door een artikel in de Volkskrant van Hebban over Reading Challenges. Hierin was de challenge voor 2017 om boeken uit de hele wereld te lezen. Een boek dat geschreven is door een schrijver uit dat land of dat zich juist afspeelt in dat land. Je horizon verbreden is altijd een goed idee, dus dit lijkt mij ook een leuke challenge.

Omdat ik geen flauw idee heb of ik erin slaag om een boek uit 50 landen te lezen (ik denk ik het niet) maak ik het mezelf ietsjes makkelijker. Van elk continent op de wereld ga ik minstens één boek lezen. Ik splits Amerika in tweeën, dus dan onderscheid ik zes continenten: Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Afrika, Azië en Australië en Nieuw-Zeeland. Dat betekent zes boeken bovenop de boeken die ik al van plan was te gaan lezen.

Fantasyseries

Welke boeken ben ik dan verder van plan te lezen? Ik ben van plan dit jaar ook nog fantasyseries te herlezen, namelijk de Harry Potter reeks van J.K. Rowling en The Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien. Beide reeksen heb ik nog nooit volledig in het Engels gelezen, dus dat is de uitdaging voor dit jaar. Met Harry Potter ben ik al begonnen en ben inmiddels in boek vier, The Goblet of Fire.

Ook wil ik twee trilogieën afronden waarvan ik het laatste boek nog niet heb gelezen: de trilogie van Ransom Riggs over Miss Peregrine’s Peculiar Children en Mistborn van Brandon Sanderson. Én als het goed is komt eind dit jaar het derde deel van de Kingkiller Chronicles van Patrick Rothfuss uit, een boek waar ik al tijden op wacht.

Shakespeare

In 2016 ben ik begonnen met de werken van Shakespeare te lezen. Hiervoor lees ik de serie No Fear Shakespeare, een uitgave van Sparknotes. Deze boekjes bevatten de Oud-Engelse tekst en een moderne vertaling van een groot deel van Shakespeare’s werken. Ik ben sinds mijn tienerjaren groot fan van Shakespeare maar had nog nooit ergens een goede uitgave gevonden met Oud-Engelse en een modern-Engelse vertaling. Vorig jaar is me dat eindelijk gelukt! Dus daar wil ik dit jaar ook mee verder gaan.

De optelsom

Ik stel mezelf danig op de proef dit jaar, dat is duidelijk. Dus de vraag is nu: hoeveel boeken denk ik dit jaar te gaan lezen? Een snelle rekensom leert me dat ik ongeveer 35 boeken ga lezen dit jaar. Misschien haal ik het niet, maar ach, ik daag mezelf graag uit. 🙂  Blijf op de hoogte van mijn Leesuitdaging en check mijn blog regelmatig voor updates en reviews van de gelezen boeken.

Laura Schoenmakers