Leeslog #4

Leeslog #4

08-10-2019 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 5 minuten

Afgelopen weken waren zó’n heksenketel! Mijn lief en ik zijn namelijk getrouwd op 14 september. Ik zit nog steeds op een roze wolk als ik de foto’s terug zie… Lezen schoot er dus de laatste weken bij in. Door alle drukte ben ik wat overweldigd geraakt en kon er even niets bij. Deze week probeerde ik het allemaal weer op te pakken. Dus daarom nu weer een leeslog. Deze woorden kwamen deze week op mijn netvlies.

Terug naar het Moswoud

Als tiener was ik helemaal dól op de boeken van Brian Jacques. Deze Britse auteur schreef een hele serie kinderboeken met bosdieren in de hoofdrol. Maar dan niet zoals Beatrix Potter, maar meer zoals The Lord of the Rings en Harry Potter. Echte magie komt er niet in voor, wel alle soorten heldendaden waar je van droomt.

Helaas is niet de hele serie in het Nederlands vertaald. Het Moswoud, Mariël, De Roodburcht en Het Zuidland zijn dat wel. En die heb ik als viertienjarige met moeite verzameld én heel vaak gelezen.

Een paar jaar geleden herlas ik Het Moswoud, over de heldhaftige Martijn de Krijger. Nu is het de beurt aan Mariël. Haar verhaal is opgedeeld in drie boeken. Afgelopen week ben ik deel een gaan lezen en het voert me weer helemaal mee. Kinderboeken… ze zijn zó heerlijk. Zelfs als je al volwassen bent. En het fijne is dat er nog twee andere boeken over Mariël op me liggen te wachten.

Het eerste deel van de Mariël-serie door Brian Jacques.

Oman

Ik ben gefascineerd door Oman. Ik woonde er van mijn tiende tot mijn twaalfde en heb er ontzettend veel mooie dingen gezien. Nu staat er binnenkort een reis naar dit boeiende land op de planning. Om me alvast voor te bereiden, lees ik nu Rough Guide to Oman, een reisgids over het land. Ik las deze week over Muscat, de stad waar ik ook woonde. Het klinkt nog erg hetzelfde, maar toch ook erg anders. Ben heel benieuwd hoe het land er nu uitziet…

De Rough Guide to Oman.

Overprikkeld

Vlak na onze trouwdag zat ik nog in een roes. De roze wolk dreef nog dwars door mijn leven en ik kon de hele wereld aan. Een week erna voelde alles als te veel. Ik werd moe, prikkelbaar en kon er niets bij hebben. Ik was duidelijk weer eens een grens overgegaan. Dit gebeurt me nog te vaak en ik wil er om die reden graag iets aan doen. Daarom haalde ik een stapel boeken over gevoeligheid bij de bieb.

Deze week las ik Leefboek Hooggevoeligheid, geschreven door Rolf Sellin. Ondanks het nogal langdradige taalgebruik is het wel een nuttig boek. Ik heb er aardig wat tips uit gehaald, zoals de gevolgen van je eigen onzekerheid, hoe je kunt afgrenzen in je werk en wat je kunt doen als je ver van je gevoel bent afgedwaald. Kortom, tips waar ik gelijk wat mee kan.

Leefboek Hooggevoeligheid. Ondanks zijn stomme titel staan er wel praktische tips in.

Improvisatiebingo!

Bij mijn regie-opleiding bij Huis van Puck werken we momenteel aan een scène op basis van improvisatie. Nu vind ik dat heerlijk, want ik werk graag vanuit de kracht van mijn spelers. En die kracht zie je volgens mij het beste tijdens improvisaties.

Alleen struikel ik over alle mogelijkheden. Er zijn zo ontzettend veel manieren om een improvisatie in te steken. Nu geloof ik vooral in de mogelijkheden van beweging, omdat die je uit je hoofd helpen en in de rol houden. Maar vind maar eens geschikte werkvormen daarvoor. Ik heb inmiddels al tientallen opdrachten verzonnen. Nog altijd heb ik het gevoel dat ik het nog niet helemaal gevonden heb. Tijdens mijn zoektocht vond ik een briljante oefening in het boekje Drama Games for Devising van Jessica Swale.

Het heet improvisatiebingo. Je maakt een schema met typische personages en handelingen, zoals hieronder.

Improvisatiebingo. Met dank geleend uit Drama Games for Devising door Jessica Swale.

Je spelers krijgen dus een karakter én een handeling. Dat kan dus een convict (een veroordeelde) zijn die aan het tuinieren (gardening) is. Je hebt dan al 16 combinaties om uit te proberen met je spelers. Voeg je er nog emoties aan toe, zoals in het voorbeeldschema hierboven, dan heb je nog meer mogelijkheden. Met twee spelers die het tegenovergestelde doen, kun je al gelijk werken aan een spannende of grappige scène.

Het lijkt me een leuke oefening om een keer uit te proberen, dus ik stop hem dankbaar in mijn toolbox met theateroefeningen. 🙂

Cultuurfluisteringen

Wie mij een beetje kent, weet dat ik verliefd ben op Londen. Dé reden dat ik ooit mijn hart verloor aan de Britse hoofdstad zijn de theaters van West End. Als je er door de straten loopt, zie je op elke hoek wel een majestueus gebouw waar de tofste shows en voorstellingen te zien zijn. Nu zou ik het liefst elke maand naar Londen gaan om de nieuwste voorstellingen te bekijken, maar dat gaat hem budgettechnisch niet echt worden.

Daarom volg ik de hotste gossip maar online. Ik check regelmatig de website Playbill, een soort hemel voor theatergekken. Zijn focus ligt vooral op Broadway en off-Broadway. Voor de talk of the town in Londen vind ik het een minder goede bron. Gelukkig ontdekte ik deze week de website Culturewhisper. Naast dat het een fantastische naam heeft – cultuurfluisteringen, wauw -, houden ze je op de hoogte van alles wat er op gebied van cultuur speelt in de stad. Ideaal dus als je een beetje up to date wilt blijven, maar niet per se om de hoek woont.

De herfst komt eraan…

Komende week wordt het herfstweer. Dat betekent lekker lezen onder het genot van een dampende kop thee. Wat er allemaal voorbij kwam, lees je hier volgende week!

Laura Schoenmakers