Leeslog #5

Leeslog #5

16-10-2019 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 2 minuten

Deze week begon lekker. Snotteren, hoesten, keelpijn, moe. Ja, het griepvirus had mij ook te pakken. Gelukkig kon ik een echte griepaanval afweren en voelde ik me goed genoeg om af en toe wat te lezen. Wat dat zoal was, vertel ik je (natuurlijk) graag.

Mariël van de Roodburcht

Vorige week schreef ik al dat ik de Mariël-serie van Brian Jacques weer eens uit de kast had gepakt. Het zijn nogal dunne boekjes, dus deel een had ik snel uit. Deze week begon ik in deel twee, Het Oneindige Bos.

Viewpoints

Voor mijn regie-opleiding lees ik verschillende boeken en toneelteksten. Omdat we nu werken aan een geïmproviseerde scène, wilde ik mijn kennis over viewpoints weer even ophalen. Van het voorjaar kocht ik The Viewpoints Book van Anne Bogart en Tina Landau, en daar ben ik deze week even flink in gedoken. Met het idee om er inspiratie uit te halen.

En wat ik verwachtte te vinden, kreeg ik dubbel en dwars. Oefeningen, een stukje theorie en inspiratie voor eigen opdrachten: dit boek is echt ontzettend waardevol voor mij. Hier ga ik zeker nog veel gebruik van maken.

Foodtour

Deze week schreef ik een SEO-tekst voor TUI over Porto. Als research las ik een artikel van Karlijn Travels over haar stedentrip naar Porto. Zo ontdekte ik het bestaan van de foodtour. Die ga ik zeker onthouden, want ik ben gek op lekker eten en bezoek regelmatig allerlei gave steden.

Porto! (Foto door Nick Karvounis via Unsplash.)

Beckett

Op woensdag las ik in de Volkskrant een essay van Micha Wertheim over Samuel Beckett. Leren van Samuel Becketts absurdistische toneel: ‘Pijn, verlangen en wanhoop onderdeel zijn van ieder mens’ is de titel. Je kunt het hele artikel lezen door op de link hieronder te klikken.

Wat mij vooral fascineerde, is dat er blijkbaar andere mensen zijn die óók gefascineerd zijn door Samuel Beckett en niet weten waarom. Ik ben dus niet alleen. Hallelujah!

Lees het essay van Micha Wertheim hier: https://www.volkskrant.nl/cs-b9016497

Bij mij begon de fascinatie met het lezen over Beckett en zijn beroemdste werk Wachten op Godot. Ik was gelijk verkocht. Dit was fantastisch. Mijn fantasie ging direct met me aan de haal, ik zag Estragon en Vladimir al zitten in een Sossusvlei-achtige omgeving. (Sossus-watte? Bekijk hier wat ik bedoel.) En dat er niks gebeurt, tja… Dat is juist de kracht van het stuk.

En het allermooiste? Dit theaterseizoen kun je Becketts Eindspel live in de Nederlandse theaters zien. Theater Rotterdam brengt het stuk met Hans Croiset en René van ‘t Hof in de hoofdrollen. Ik heb mijn kaartje al klaarliggen. Ook gaan? Check de website van Theater Rotterdam of Eindspel ook bij jou in de buurt komt.

Ondertussen lees ik vrolijk verder, want het weer blijft komende tijd herfstig. Maar met een lekker boek kan ik alle herfststormen zeker aan.

Laura Schoenmakers