Leeslog #7

Leeslog #7

04-11-2019 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 2 minuten

Deze week zit vol spoilers! Wil je Me Before You nog lezen, stop dan hier. Of lees gewoon verder. Dan weet je gelijk hoe het afloopt. Kun je in plaats daarvan Honderd Jaar Eenzaamheid van Gabriel Garcia Márquez lezen. Dat is namelijk de aanrader van de week.

Me Before You

Ik kon niet meer ophouden met huilen. Wat heeft Me Before You een ontzettend emotioneel einde. Het is een liefdesverhaal, maar niet in de vorm meisje-krijgt-jongen. Nee, dit is van een ander kaliber.

Het hele verhaal lang bouwt Jojo Moyes op naar dit einde. We weten dat Will – verlamd tot aan zijn borst door een verkeersongeluk – het liefst dood wil. En dat Louisa er alles aan wil doen om dat te voorkomen. Het ene moment lijkt dat beter te lukken dan het andere.

Je krijgt hoop en verlangt ergens naar een superzoet romantisch einde. Tot het moment dat Will uitspreekt dat hij toch euthanasie wil. Terwijl zij net van hem had leren houden. Slik. Nog een keer slik. Zakdoekje iemand?

Prachtig boek. Schitterend, actueel verhaal. Het zet je aan het denken over zelfdoding en kwaliteit van leven. Plus: waarom willen we toch zo graag de controle over anderen houden? Iemand kan – in de meeste gevallen – zijn eigen keuzes maken. Goed om over na te denken.

Honderd Jaar Eenzaamheid

Zware titel, hoor ik je denken. Dat zal ik niet ontkennen. Toch is het boek veel mooier dan je op basis van de titel zou vermoeden. De Columbiaan Gabriel García Márquez schreef deze roman in de jaren 60. Het is een kroniek van de familie Buendía. En zit vol magisch realisme. Het geldt als hoogtepunt van de Latijns-Amerikaanse literatuur.

Nu heb ik iets met magisch realisme én met familieverhalen. Stambomen van generaties fascineren me mateloos en ik accepteer magische en spirituele elementen in een verhaal vrij eenvoudig. In mijn fantasie kan alles en het voelt erg relaxt om mijn verbeeldingskracht de vrije teugel te geven.

Honderd Jaar Eenzaamheid stond al lange tijd op mijn to-read lijstje. Tot nu toe vind ik het geweldig. Ik ben benieuwd waar het naartoe gaat… Snel verder lezen dus.

Laura Schoenmakers