Multipotentialite

Multipotentialite

09-12-2019 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 4 minuten

Ik ben een multipotentialite! Misschien heb je er al eens van gehoord. De multipotentialite, het multitalent of de creatieve generalist. De term kwam ik jaren geleden al eens tegen toen ik de TED Talk van Emilie Wapnick bekeek. Ik weet nog heel goed hoe ik me tijdens het kijken voelde. Geëmotioneerd. Geraakt. Helder. Ik had een oprechte aha-erlebnis. Dus zó zat ik in elkaar! Toch duurde het nog een paar jaar voor ik mijn multipotentieel accepteerde. Hoe dat kwam? In deze persoonlijke blog neem ik je mee.

Laten we eerst terug gaan naar het begin. Het is 2013 – 2014. Ik was zelfstandig ondernemer, ontwierp websites en hielp wat andere eenpitters met hun communicatie. Het was oké. Ik verlangde naar meer, naar groei, naar kennis, naar uitdaging. Na een tijdje gezocht te hebben, stopte ik als ondernemer. Doel: een baan in loondienst. Maar wat voor baan dan?

Ik wist wel dat het een afwisselende baan moest zijn. En dan niet de ‘afwisselend’ zoals je die altijd in vacatureteksten vindt. Eigenlijk meer als drie verschillende banen in één. Daar maakte ik me zorgen om. Want de baan die ik wilde, bestond gewoonweg niet. Ik wilde graag iets met interne communicatie – medewerkers na burn-outs begeleiden bijvoorbeeld – maar ook iets creatiefs waarbij ik kon scheppen wat ík wilde. Verhalen kon vertellen. Ik had niet één passie. Toen stuitte ik op het filmpje van Emilie Wapnick.

Ze gebruikte het woord multipotentialite om iemand te omschrijven met een immens spectrum aan interesses en talenten. Ik was geïntrigeerd. Dit ging namelijk ook over mij. Ik was al een mulipotentialite toen multitalenten nog werden bestempeld als individuen met gebrek aan focus (of als ADHD’ers).

Vervolgens vergat ik het filmpje en mijn ontdekking. Het leven ging door. De functies waar ik eventueel op kon solliciteren waren zeer gespecialiseerd. Met dat hele multipotentialite zou ik niets kunnen in mijn werkende leven. Het voelde bij voorbaat al zinloos, dus ik schonk er geen aandacht meer aan.

Wel kwam de term hoogbegaafd steeds vaker op mijn pad. Familieleden en kennissen noemen het onder andere naar aanleiding van het artikel dat hoogbegaafden vaker werkloos thuis zitten. Regelmatig komt dat woordje multipotentialite weer in mijn hoofd naar boven borrelen. Is dat namelijk niet gewoon precies hetzelfde?

Fast-forward naar begin 2019. Ik lees in de nieuwsbrief van Intermediair een stuk over de creatieve generalist. Het blijkt gewoon een andere naam voor de multipotentialite. Ik bekijk de bijbehorende, Vlaamse, website en abonneer me op de nieuwsbrief. In de hoop dat ik meer kan leren over hoe ik mijn verschillende passies een plek kan geven.

Toevallig volg ik een paar maanden later een workshop Creatief Schrijven. In de zaal zit een dame die ik ken van de schrijfwedstrijd die ik in 2015 organiseerde voor de Week van de Amateurkunst. We raken aan de praat en ze zegt ineens tegen me: ‘Jij bent een multipotentialite. Je verveelt je bij steeds herhalende werkzaamheden en routine. Je hebt juist afwisseling nodig.’

Dat ene gesprekje blijft me bij. Veel talenten, veel interesses en veel capaciteit. Met die smeltkroes moet ik het doen. Die avond, als ik in bed lig, neem ik een besluit. Ik wil een slash-carrière. Enerzijds schrijven voor marketing en communicatie. Anderzijds verhalen maken om mensen een spiegel voor te houden. En wat er verder allemaal bij komt…

Zo moet het zijn. Twee of drie banen naast elkaar, waarbij ik uitgedaagd word in mijn vak communicatie, genoeg tijd heb om op te laden én genoeg geld verdien om in de vrije tijd mijn artistieke bronnen aan te boren.

Zo vier ik dat ik een multipotentialite ben. Vaak hebben we namelijk niet slechts één interesse of vaardigheid. Je hebt als mens een verzameling interesses, vaardigheden en talenten. Die maken je uniek.

Mijn stappen naar multipotentialism

Hoe ik nu uiteindelijk ontdekte dat ik een multipotentialite ben? En hoe ontdekte ik mijn drive? Ik neem je mee in de vier stappen die ik doorliep.

Stap 1: herkenning

Hoe kom je er nu achter dat je multipotentialite bent? Het begint met een stukje herkenning. Bij mij was dat het filmpje van Emilie Wapnick.

Google eens op multipotentialite. Dan vind je een onuitputtelijke verzameling lijstjes met eigenschappen van de multipotentialite. Wellicht herken je je daar in.

Stap 2: je interesses bepalen

Vervolgens moet je voor jezelf bepalen waar je interesses en talenten liggen. Zelfkennis is hier het sleutelwoord.

Vraag je bijvoorbeeld af wat je het liefst deed als kind. Wat was je favoriete speelgoed?

Ik speelde bijvoorbeeld mijn lievelingsfilms na. Daarbij gebruikte ik opgerolde slabbetjes, die ik met mijn verbeeldingskracht veranderde in katten, honden, paarden, Simba, de Aristokatten of dinosaurussen. Ik was dus altijd met het verhaal bezig. Ook als volwassene maak ik verhalen – als schrijver en als theatermaker.

Stap 3: je talenten bepalen

Verwar talenten nooit met competenties. Een competentie leer je namelijk aan, een talent heb je van jezelf. Een van mijn competenties is bijvoorbeeld ‘wervende teksten schrijven’. Dit heb ik geleerd door te doen, tijdens opleidingen en in mijn werk.

Om een talent te vinden keer je in gedachten terug naar je kindertijd. Bouwde je toen graag machines met technisch LEGO? Vond je het leuker om het allemaal in elkaar te zetten dan om ermee te spelen? Dan houd je er misschien wel van om te bouwen.

Let wel op. Je hoeft het talent uit je kindertijd niet letterlijk te vertalen naar nu. Je bent immers volwassen en hebt veel meer levenservaring dan toen je negen was. Probeer een rode draad te vinden tussen die dingen die je leuk vond om te doen en je interesses.

Zo bouwde mijn man vroeger hele woonwijken in LEGO, heel gedetailleerd. Als tiener ontdekte hij dat hij programmeren tof vond. Nu werkt hij al bijna 15 jaar als computerprogrammeur. Hij is dus altijd bezig iets te maken, kan zijn talent voor details kwijt én werkt binnen zijn interesse voor computers.

Waarschijnlijk heb je veel talenten. Er is geen mens dat maar een talent heeft. Schrijf ze daarom op. Je hoeft niet al je talenten uit je hoofd te weten.

Stap 4: breng het samen

Nu je weet waar je talenten en interesses liggen, moet je ze samenbrengen. Dit is een gigantische taak. Als multipotentialite liggen je talenten, interesses en vaardigheden waarschijnlijk ver uit elkaar. Hoe breng je twee of vier dingen samen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben?

Mijn tip: geef het ruimte. Laat het even liggen, werk korte tijd aan een idee en laat het vervolgens weer een tijdje met rust. Daarbij ontstaan de mooiste combinaties. Iedereen is uniek. Vind jouw unieke smeltkroes en vertel het de wereld. Want iedere multipotentialite verdient een rijk en afwisselend werkleven.

Wat extra tips

Laura Schoenmakers