Oktober in theatervoorstellingen

Oktober in theatervoorstellingen

04-11-2019 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 2 minuten

De maand oktober zat weer boordevol toffe voorstellingen. Ik zat afgelopen maand vier keer in het theater. En oké. Stiekem smokkel ik nog één voorstelling van september mee.

De Barbier van Sevilla

Zaterdag 28 september 2019 | Nederlandse Reisopera | Première | Wilminktheater Enschede

De tickets had ik in mei al. Want Il barbiere di Siviglia – die van die iconische Figaro-aria – moet je gewoon eens in je leven gezien hebben. Vooral als operaliefhebber.

Mijn uitgebreide review lees je hier.

Book of Mormon

Woensdag 1 oktober 2019 | Koninklijk Theater Carré Amsterdam

Hello! My name is Elder Price. And I would like to share with you the most amazing book.

Deze introductie in de musical Book of Mormon is geniaal. Gelukkig zaten er ook in de rest van deze moderne productie genoeg briljante vondsten en scherpe teksten.

Ik verheugde me ontzettend op Book of Mormon, maar kon ter plekke niet echt genieten van de show. Ik kon me niet goed concentreren en kreeg een deel van het verhaal niet mee. De superaanstekelijke liedjes maakten echter veel goed. Toen ik ze de volgende dag op Spotify luisterde, speelde de hele voorstelling zich weer in mijn hoofd af. Misschien was er uiteindelijk toch meer van blijven hangen dan ik dacht…

Lost Tango

Zaterdag 5 oktober 2019 | Orkater, Via Berlin, Ragazze Quartet | Wilminktheater Enschede

Ik schreef een review over deze voorstelling. Die lees je hier.

Amadeus

Donderdag 17 oktober 2019 | De Theateralliantie i.s.m. Het Nationale Theater | Wilminktheater Enschede

Bekende titel? Klopt. Het beroemde toneelstuk van Peter Shaffer uit 1979 werd dit jaar opnieuw opgevoerd in Nederland. Je kunt Amadeus trouwens ook kennen van de gelijknamige film uit 1984.

Deze grootse muziektheatervoorstelling draait om Salieri en Mozart. Beide mannen waren componist in Wenen. Het stuk vergroot het talent van Mozart en het verlangen naar waardering van Salieri uit tot bizarre proporties. Het muzikale talent van Mozart maakt Salieri zó jaloers dat hij besluit om Mozart te vernietigen. Tot er niets meer van hem over is.

In het stuk bekent Salieri dat hij Mozart vermoord heeft. We zien hoe het zo ver heeft kunnen komen. Hoewel de eerste akte me niet zo boeide (wat langdradig), werd ik in de tweede akte beloond met een mooie spanningsboog. Amadeus in een paar woorden: magistrale kostuums met een dubbele laag, herkenbare muziek en zenuwslopend mooi spel van topacteurs.

Horror

Woensdag 30 oktober 2019 | Jakop Ahlbom Company | Wilminktheater Enschede

Een dag voor Halloween zat ik in het theater om te griezelen bij de voorstelling Horror van Jakop Ahlbom Company. Wat is ervan vond? Lees hier mijn uitgebreide review.

Laura Schoenmakers