Passie vinden in je werk

Passie vinden in je werk

01-09-2015 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 3 minuten

Tussen passie en werk zit een wereld van verschil, meestal heeft passie niet veel te maken met werk. Soms kom je mensen tegen die van hun passie hun werk gemaakt hebben. We horen die mensen aan en denken: ja, dat wil ik ook! Wat je snel vergeet is dat die mensen gewoon heel veel geluk hebben. De rest van ons kan van zijn passie helemaal niet zijn werk maken. Waarom? Lees het in dit artikel.

Wat is passie?

Wat is passie eigenlijk? De betekenis is met een korte zoektocht op internet vrij snel te vinden: een sterk gevoel van liefde, groot verlangen naar iets, hartstocht. Passie heeft vooral veel te maken met je gevoel. Passie in je werk betekent dus dat je werk moet doen waarbij je “een sterk gevoel van liefde ervaart”. Wat doe je dan als je dit niet ervaart? Als je ervaart dat werk niet altijd leuk is? Wat motiveert je dan? Is er reden tot paniek als je dit niet hebt?

Nee. Maak je vooral geen zorgen. Er zijn heel veel mensen die heel veel passies hebben. En er zijn ook mensen die heel veel “best wel leuk” vinden, die geen passie ervaren in hun werk. Maar zij zijn ook heel goed in hun werk en beleven er plezier aan. Ze worden bijvoorbeeld gemotiveerd door het geld dat ze verdienen met hun werk of de problemen die ze op kunnen lossen. Je kunt heel goed gemotiveerd zijn voor je werk zonder passie.

Werk hoeft niet leuk te zijn

Het is een groot misverstand dat er zoveel nadruk gelegd wordt op “het vinden van je passie”, zodat je daar je werk van kan maken. Vaak gaan mensen die tussen verschillende banen in zitten op zoek naar datgene wat ze echt leuk vinden om te doen, zodat ze daar hun werk van kunnen gaan maken.

Dus Sandra begint een kookworkshopbedrijfje, omdat ze zo van koken houdt.

En Simon bouwt met gemak ingewikkelde sofwareprogramma’s in zijn vrije tijd, dus hij begint voor zichzelf te werken.

Sanne is creatief en gaat logo’s ontwerpen.

Maar dan krijgen ze te maken met een grote administratieve rompslomp, klanten die niet betalen en acquisitie. Eigenlijk houden ze zich helemaal niet zo met hun passie meer bezig, ze zijn vooral bezig met werken.

En daar zit het hem nu precies in. Werk kan heel erg leuk zijn, maar bevat altijd dingen die helemaal niet zo leuk zijn. Dat is een belangrijke eigenschap van werk. Wie houdt er nu van om de hele dag te vergaderen? Ik bedoel maar. Als je dit zo leest krijg je waarschijnlijk het idee dat je gewoon maar werk moet doen dat vervelend is en waar je ongelukkig van wordt. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling, want er is ook nog een andere oplossing.

Wat als je veel passies hebt?

Deze oplossing werkt voor mij persoonlijk erg goed. Ik heb hem in de zomer van 2015 leren gebruiken en ik probeer er zoveel mogelijk naar te leven. Op mijn zoektocht naar mezelf kwam ik terecht op de pagina van Halmans Loopbaanadvies en las daar een artikel over passie en werk. Het was een eye-opener. Sinds ik aan het zoeken ben naar werk heb ik mezelf al vaak afgevraagd: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat vind ik écht leuk? Ik heb namelijk heel veel passies en vind veel dingen best wel leuk. Hoe kan ik al die dingen met elkaar combineren tot iets wat ik écht leuk vind om te doen?

Het korte antwoord is: niet. Al die dingen die ik zo leuk vind om te doen, blijf ik gewoon doen. Zonder dat ik ervoor betaald hoef te worden. Zo kan ik lekker boeken lezen, verhalen schrijven, zingen, acteren, sporten, zorgen voor mijn huisdieren, wandelen, fotograferen, evenementen organiseren, vormgeven etc. En ik ben vrij om dat te doen.

Richt je op je vaardigheden

Maar hoe zit het dan met werk? Na een jarenlange opleiding, vrijwilligerswerk en een paar jaar werkervaring weet ik beter wat ik kan er waar ik goed in ben. Mijn favoriete vaardigheden zijn me een stuk duidelijker geworden. En die favoriete vaardigheden helpen me aan passie in mijn werk. Door te kiezen voor een baan waarin ik deze skills goed kan gebruiken kan ik groeien, op termijn misschien wel naar een andere functie. In de tussentijd doe ik heel waardevolle werkervaring op en leer ik nog meer over mezelf. Misschien ontdek ik ook nog wel een nieuwe passie!

Maak de tweedeling werk en passie

Dus, in je vrije tijd vind je liefde in je passies en tijdens je werk vind je passie omdat je je vaardigheden optimaal kunt benutten. Als je deze tweedeling voor jezelf maakt zorg je dat je niet zoekt naar de pot met goud aan het einde van de regenboog en vaak teleurgesteld wordt. Nu ik zelf op deze manier naar werk en passie kijk, heb ik veel meer rust. Mijn passie blijft, ik kan meer vaardigheden leren en heb voor mezelf rust gecreëerd. Ik kan dit iedereen aanraden die al vaak gezocht heeft naar zijn passie.

Misschien ben je wel een heel gelukkig mens en heb je heel veel passies. Tel je zegeningen in dat geval en geniet ervan. Wie weet wat je passie je dan nog brengt. Veel succes!

Laura Schoenmakers