Recensie Horror

Recensie Horror

04-11-2019 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 2 minuten

Woensdag 30 oktober 2019 | Jakop Ahlbom Company | Wilminktheater Enschede

Een dag voor Halloween zat ik in het theater om te griezelen bij de voorstelling Horror van Jakop Ahlbom Company. Lees hier wat ik van deze voorstelling vond.

Heb ik iets met horror als genre? Neuh, niet echt. Ik had wel ooit een huisgenoot die er wel iets mee had. Van haar moest ik mee naar horrorfilms in de bios. Vervolgens verstopte zij zich achter haar jas en moest ik een seintje geven als het schrikmoment voorbij was. Blijkbaar zijn mijn zenuwen iets meer gewend…

Maar ik houd wél van spookverhalen, spookhuizen, monsters, boeken van Stephen King en functionele bloederigheid. Alleen dus niet zo van de hysterie van het klassieke horrorgenre. Oja, als extra nadeel, ik slaap er vaak ook nog eens slecht van…

Waarom dan toch naar deze voorstelling? A) ik ben gek op mime, B) Le Bal van Jakop Ahlbom Company had ik gezien en vond ik geweldig, C) de trucage in deze voorstelling is briljant. Er wordt zo ontzettend goed gewerkt met video, geluid, muziek en de kracht van suggestie dat ik helemaal geïnspireerd uit het theater kwam.

Zoals een goede mime-voorstelling betaamt, wordt er in Horror niet gesproken. Dat is ook niet nodig, want de acties spreken voor zich. Drie vrienden komen terecht in een verlaten huis in de bossen. Vervolgens wordt de hele horror-elementenkast leeggehaald. Van afgehakte ledematen die een eigen leven leiden tot zombies tot lijkbleke geesten met lang zwart haar… Tijdens Horror is er genoeg te griezelen. Trust me.

En genoeg te bewonderen, want weggegooide boeken blijven plakken aan de muur, darmen worden via iemands mond naar buiten getrokken, spelers zweven boven het toneel en er wordt zelfs een pistool uit een bord soep gevist. Hoe dan?! Het is de vraag die op ieders lippen ligt.

Helaas zullen we geen antwoord krijgen op alle vragen, maar als je echt heel erg nieuwsgierig bent, raad ik je dit artikel uit de Volkskrant aan.

Overigens loopt het verhaal niet goed af. Dat kan ik best verklappen, want dat is in het horrorgenre eigenlijk meer regel dan uitzondering.

Laura Schoenmakers