Tip voor meer verbeeldingskracht

Tip voor meer verbeeldingskracht

20-05-2020 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 2 minuten

Het ontbreekt iedereen wel eens aan ideeën. Je ziet het allemaal gewoon niet vóór je. Het canvas in je hersenen blijft leeg. Een vervelende situatie waar je soms niet zo 1-2-3 uit kunt komen. Gelukkig heb ik dé tip voor je: lees een toneelstuk!

Afgelopen maandag gaf Vincent Kouters in de Volkskrant vier redenen om toneelstukken te lezen, nu de theaters toch dicht zijn. Daar sluit ik me maar wat graag bij aan. 🙂

Een toneelstuk is namelijk een fantastische manier om je verbeeldingskracht aan te spreken. Als je nog nooit een toneeltekst hebt gelezen, verklap ik hierbij zijn grootste geheim.

Een toneelstuk heeft namelijk alleen maar dialoog. Vaak staan er ook wat regieaanwijzingen in, maar het is vooral dialoog. Samen met die stukjes regieaanwijzing kun je dus in je hoofd een hele wereld vormgeven. De personages zien er precies zo uit als jij wil, de omgeving ziet er precies zo uit als jij wil.

Een prima workout voor je verbeeldingskracht dus.

Een vrouw met een boek
Lezen prikkelt de verbeeldingskracht en toneelstukken al helemaal. / Foto via Pexels

Dus waar vind je een toneeltekst? De plaatselijke bibliotheek heeft ze vast. Toneelteksten lezen kan ook via de website van de Nieuwe Toneelbibliotheek. Veel teksten zijn er te downloaden. Daarnaast kun je terecht bij Bol.com en bij de tweedehands boekwinkel. Zelf tikte ik bijvoorbeeld Toneelwerk van Federico Garcia Lorca voor €5 op de kop en De Kaukasische Krijtkring van Bertolt Brecht voor €2,50. Online is Boekwinkeltjes.nl een fijne resource voor tweedehands toneelteksten. Engelstalig Shakespeare lezen kan via Sparknotes. Zowel de Oud-Engelse als een moderne vertaling vind je hier.

Laura Schoenmakers