Verenigde Staten | Aquarium – David Vann

Verenigde Staten | Aquarium – David Vann

21-06-2017 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 2 minuten

Een boek beoordeel je niet op zijn omslag. Dat hoort niet. En bij Aquarium van David Vann moet je dat vooral niet doen. Het omslag stelt maar weinig voor bij dit ontroerende verhaal over het twaalfjarige meisje Caitlin. Elke dag na school gaat ze naar het plaatselijke aquarium om vissen te kijken, waar ze een oude man ontmoet. Daarna verandert alles in haar leven.

Nou, je ziet toch al van mijlenver waar dat heengaat? Misbruik.

En dat is nou het leuke, want dat gebeurt dus niet. De oude man heeft het niet om die reden op Caitlin voorzien. We zijn tegenwoordig allemaal zo bezig met misbruik, dat we verwachten dat er iets dergelijks gaat gebeuren in een verhaal om het spectaculair te maken. Voor de verandering is dat een keer niet zo.

Dus wie is de oude man?

Daar kom je op eenderde van het boek wel achter.

Zelf lezen dus. En wat doet Caitlin in het aquarium na school in plaats van thuis?

Caitlin woont alleen met haar moeder. Zij werkt lange dagen in de haven en is niet thuis als Caitlin uit school komt. Daarom wacht Caitlin altijd op haar moeder in het aquarium en kijkt vissen om de tijd te doden. De vissen zijn haar lust en haar leven en ze weet er verrassend veel van af. Ze ontmoet de oude man als ze bij de lelijke drievlekkige voelsprietvis staat.

Afbeelding boek Aquarium van David Vann

Vissen kijken is dus bijzonder in dit verhaal?

Dat kun je wel stellen, het is de spil van het verhaal. Het aquarium is de belangrijkste locatie waar een groot deel van het verhaal zich afspeelt. Het verhaal begint en eindigt daar.

Mooi. Verder nog iets bijzonders?

De schrijfstijl is zeker bijzonder. Vann gebruikt veel dialoog, maar geen dialoogtekens om het aan te geven. In een dialoog begint de volgende zin vaak op de volgende regel. Af en toe staat er een ‘zei’ tussen om een en ander te verduidelijken, anders zou je niet in de gaten hebben dat er een gesprek gevoerd wordt.

Verder is de schrijfstijl eenvoudig en vrij feitelijk. Nergens zijn er bombastische omschrijvingen van emoties en reacties, ook die worden feitelijk opgeschreven. Omdat er vrij heftige situaties voorkomen houd je wel genoeg afstand van Caitlins emoties, want het wordt nergens sentimenteel.

Juist die klare, heldere, stijl zorgt ervoor dat er geen overmatige details en beschrijvingen het verhaal insluipen. Vann blijft bij de kern en sleept er niets bij. Dit verhaal leert je de kracht van het weglaten. Daardoor leest het als een trein. Zelf had ik het in één weekend uit.

Knap geschreven.

Zeker weten. Ik vind het echt een aanrader omdat het zo anders is dan alle andere boeken die ik gelezen heb. Als je maar één boek leest, laat het dan dit boek zijn.

Boekinfo & bronnen

Gelezen: Aquarium van David Vann. Vertaling van Aquarium; vertaald door Arjaan en Thijs van Nimwegen.

Uitgave: Amsterdam/Antwerpen: De Bezige Bij, 2015

Auteur: David Vann

Land: Verenigde Staten

Laura Schoenmakers