De maker

Leestijd: 3 minuten

Maker van de voorstelling We Zien Elkaar is Laura Schoenmakers. Haar stukken leunen sterk altijd sterk op een bepaald concept, waardoor ze op het eerste oog best van elkaar verschillen. De vorm waarin het verhaal past is voor Laura van levensbelang. Bij We Zien Elkaar is dat het idee van een-jaar-in-het-leven-van of het slice-of-life concept, uitgedrukt in korte momenten tussen de vier vrouwelijke leden van een familie.


Vroeger

Laura is al op jonge leeftijd besmet geraakt met het theatervirus. Het liefst speelde ze als kind rollen na uit haar lievelingstekenfilms, van Alfred J. Kwak tot The Lion King. Op twaalfjarige leeftijd was ze de officieuze regieassistent van de groepachtmusical (de leraar had haar niets gevraagd, toch kende deze verlegen scholiere alle rollen, teksten, liedjes en plotontwikkelingen uit het hoofd). De liefde voor drama uitte zich tijdens haar puberteit in het schrijven van toneel- en musicalscripts, later speelde ze in uiteenlopende toneelstukken en won ze prijzen op jeugdtheaterfestivals.

Laura maakte op zeventienjarige leeftijd een eigen musical, gebaseerd op Andrew Lloyd Webber’s CATS, waarvoor ze teksten schreef, decors ontwierp, dansen analyseerde en choreografeerde, grime en kostuums ontwierp en die handmatig maakte. Het liefst zat Laura in het theater, die wereld waar de magie tussen de coulissen zweefde. Ondanks die liefde koos ze echter voor een vervolgopleiding Diermanagement (waar ze mee stopte) en communicatie (die ze aanvulde met een opleiding communicatiewetenschap).

Als hobby was ze lid van pop-, musical- en klassieke koren en speelde hier en daar wel eens een rolletje. Ergens tussen 2011 en 2014 kwam de realisatie dat ze toch iets met theater moest doen. Die droom kreeg steeds meer voet aan de grond. Dankzij een erfenis van haar grootmoeder – actrice, regisseuse en voordrachtskunstenares Leny Malherbe – kon Laura haar theaterdroom uiteindelijk toch achterna bij de opleiding Theatermaker voor Amateurtheater.


Heden

In eerste instantie was het idee om van We Zien Elkaar een fysieke voorstelling te maken. Vanwege de pandemie werd vanuit de opleiding de mogelijkheid geboden om een online voorstelling te maken, in Zoom. Een nieuw, nog onbetreden pad vol uitdagingen. Dat sprak Laura zeer aan en ze bouwde haar familieverhaal om naar een online versie. Het concept erachter bleef hetzelfde: een familieverhaal waarin het vinden van identiteit het belangrijkste thema was. Laura bedacht dat de personages met elkaar contact houden, op afstand, gedurende een jaar. De vorm van het stuk was geboren. Interessante wending: in deze wereld was er geen pandemie gaande.

De opleiding Theatermaker voor Amateurtheater is ondergebracht bij Huis van Puck te Arnhem. Het is een parttime kaderopleiding voor volwassenen en duurt drie jaar. Het doel van de opleiding is mensen met een passie voor theater handvatten te bieden om zelfstandig een voorstelling te regisseren met amateurspelers. Amateur is hierbij geen waardeoordeel, maar enkel bedoeld om aan te geven dat deze spelers geen professionele achtergrond hebben als bijvoorbeeld acteur. In de opleiding regisseer je de andere deelnemers en mensen van buiten de opleiding.

Een aantal onderwerpen die voorbij komen: warming-ups, sidecoaching, dramaturgie, semiotiek, improvisatie, stemgebruik, het lichaam als instrument, tekstbehandeling, tekstanalyse, mime, fysiek theater, theatertechniek, vormgeving, muzikaliteit. Alle onderwerpen worden vrij direct praktisch toegepast. De opleiding wordt afgesloten met een voorstelling van ongeveer een uur.


Toekomst

Ideeën voor voorstellingen en projecten heeft Laura te over. In ieder geval wil ze het theater maken in een online omgeving verder onderzoeken en vormgeven. Er liggen al wat ideeën klaar voor een volgende online voorstelling.

De vorm van een vertelling moet voor Laura altijd inspirerend zijn. Denk aan een verrassende locatie of een verfrissende vorm. Een stuk regisseren en dat in het plaatselijke buurthuis opvoeren biedt voor deze conceptuele maker wellicht wat weinig uitdaging. Hoewel het haar ook wel interessant lijkt om een keer een klassieke klucht te maken. Wie weet welke ideeën ze daar dan op loslaat om het vernieuwend te maken.

Combinaties met andere kunstvormen zoals muziek, zang, beeldende kunst, literatuur, geluid, poëzie, video en dans inspireren Laura. Ze wil in de toekomst dan ook actief samenwerken met verenigingen, kunstenaars en artiesten. Wie nu al door haar ideeën geïnspireerd is kan contact opnemen via hallo [at] lauraschoenmakers.nl.

Laura Schoenmakers