Worst

Worst

27-02-2020 Uit Door Laura Schoenmakers
Leestijd: 2 minuten

Het is eind februari. Dat betekent dat ik nu officieel het eten uit het kerstpakket van Manlief mag weggooien. Niet omdat ik nu pas toestemming heb daarvoor, maar omdat de meeste producten nu toch echt over datum zijn. Zonde, maar we kunnen moeilijk terug in de tijd om het alsnog allemaal op te eten.

Eén van die kerstige lekkernijen was een schitterend knoflookworstje van Brandt & Levie. Het rook heerlijk – tot een paar dagen geleden – en zag er ook nog eens smaakvol uit. Steeds als ik de keukenkast opendeed, kreeg ik zin om het op te eten. Maar ik ben nu eenmaal bewuster aan het eten en daar past een Brandt & Levie worstje niet bij, hoe mooi het er ook uit ziet.

Met een boogje gooi ik het worstje in de prullenbak. Zwaar en moedeloos zakt het wat verder naar beneden, dwars door de volgesnotterde zakdoekjes heen. Opgeruimd staat netjes. Ik vergeet de worst en ga weer aan het werk.

Enige tijd later. Het vuilnisbakje is vol, dus ik besluit het in de kliko te gooien. We hebben zo’n ding wat aan de binnenkant van een keukenkast hangt. Staat het ook niet in de weg. Precies op het moment dat ik de zak uit de bak wil halen, verschijnt er een zwart-wit kattenkopje in beeld. Cosmo. Nu is niets op aarde waar hij meer door gefascineerd is dan door eten. We denken dat het beest iets tekort is gekomen toen hij een baby was.

Nog voor ik ook maar iets kan doen, duwt Cosmo zijn neus in de vuilnispak. Ik grijp hem bij z’n lurven en dump hem in de bijkeuken. ‘Oja, die worst’, schiet het door me heen. Zakje dicht, nieuw zakje in de bak en ik gooi de volle zak even buiten naast de keukendeur. Ruim ik zo op. Want ondertussen was ik – uiteraard – ook bezig het pluizenfilter van de droger uit te pluizen. Daarna vergeet ik de vuilniszak met de worst en ga weer aan het werk.

Bij gebrek aan inspiratie staar ik naar buiten uit het raam. Zie ik het goed, zit daar nu een varken?

Bij de achterdeur, bij de zak met de worst, zit geen varken, maar een vaalrode kat (niet een van mij). Hij ziet eruit alsof hij te lang in de zon heeft gezeten en daardoor verkleurd is. Een beetje roze. Niet zo raar dat ik er een varken in zag. Maar nog belangrijker dan zijn kleur is wat hij aan het doen is. Uit zijn bek bungelt die prachtige Brandt & Levie worst!

Ik ren naar buiten om het van hem af te pakken. Zie nog net het puntje van zijn staart onder tuinpoort verdwijnen en kijk beteuterd naar het zakje. Waar een Brandt & Levie worstvormig gat in zit. Nou ja, in elk geval heeft iemand er nu toch nog plezier van. En buikpijn waarschijnlijk…

Foto door Wesual Click via Unsplash

Laura Schoenmakers